Jedna od najkorisnijih dijetalnih namirnica je tahini. Neizostavan je deo zdrave ishrane, a odlikuje se neponovljivim prijatnim ukusom.
Tradicija ishrane sa ovim kulinarski iskušenjem potiče sa istoka, gde su semenke i orašasti plodovi mleveni da bi se dobila homogena mešavina kremaste teksture.
Tahini od susama je stekao reputaciju najpopularnijeg proizvoda ove grupe. Nude ga u dve varijante - belo i tamno.
Prijatan prehrambeni proizvod dostupan je i od drugih semenki i orašastih plodova - oraha, lešnika, kikirikija, badema. Tahini od semenki bundeve će vas iznenaditi neočekivano dobrim ukusom i mnogim prednostima za zdravlje.
Koja su korisna svojstva tahinija od semenki bundeve?
Sve vrste tahinija sadrže vlakna, proteine i korisne masti. Ljudsko telo ih lako apsorbuje, ne iritiraju želudac i dobro ih prihvata sistem za varenje. Oni potiskuju želju za konzumiranjem slatkiša i tako regulišu insulin. Takođe stvaraju osećaj sitosti i stoga su pogodna hrana za dijete za mršavljenje.
Dok tahini od susama obezbeđuje telu kalcijum, tahini od bundeve obezbeđuje magnezijum, cink i omega-3 masne kiseline. Poznato je da semenke bundeve sadrže triptofan, od kojeg zavise serotonin i melatonin. Zbog toga, za povećanje tonusa organizma i za dobar san, dobra ideja je tahini od semena bundeve. Možete ga uključiti u preliv za salatu ili sos za glavno jelo ili ga jednostavno jesti kašikom.
Kako pripremiti tahini od semenki bundeve?
Recept za tahini od semenki bundeve je veoma jednostavan i brz. Sve što je potrebno je secko i malo strpljenja.
Potrebni proizvodi:
2 šolje sirovih semenki bundeve
2 kašike ulja ili maslinovog ulja
Način pripreme:
U široki pleh obložen papirom za pečenje sipajte semenke u ravnom sloju, malo poprskajte vodom i malo posolite. Pecite u rerni ugrejanoj na 180 stepeni oko 10-15 minuta dok ne dobiju zlatnu boju.
Ostavite da se semenke bundeve ohlade, prebacite u secka i meljite dok se ne dobije smesa kao brašno. Polako dodajte mast kroz otvor uz stalno mešanje. Mešajte dok smesa ne postane kremasta. Prebacite u staklenu teglu i čuvajte u frižideru.
Sa tahinijem od semenki bundeve se može napraviti kolači bez glutena, može se koristiti u sosevima i prelivima, ili pomešati sa medom i namazati na kriške hleba i keksiće.
Komentari