Hrana za zdrave oči

Namirnice za zdrave oči

Vrlo često ljudi uzimaju vid zdravo za gotovo i počinju da razmišljaju o svom zdravlju očiju tek kada počnu da imaju problema sa njim. Vizuelna percepcija je izuzetno važna. Zahvaljujući vidu uspevamo da sagledamo svet oko sebe i uživamo u lepotama koje nam život pruža.

Nega očiju je kompleksna, a jedan deo nje je i pravilna ishrana. Hrana vam može pomoći da zaštitite oči od raznih bolesti i očuvate vid. Evo najboljih namirnica za vaše oči:

1. Šargarepa

Sećate se kada vam je mama stalno govorila koliko je šargarepa važna za vaše oči? Da, bila je u pravu. Šargarepa je među najpopularnijom hranom za zdrave oči. Sadrži dovoljno vitamina A, koji može sprečiti noćno slepilo i neophodan je za zdravlje mrežnjače. Šargarepa sadrži antioksidante, beta-karoten, likopen i lutein i stoga smanjuje rizik od makularne degeneracije i katarakte.

2. Losos i sardine

Omega-3 za zdrave oči

Jedite više ribe ako želite da zadržite dobar vid. Riba je posebno korisna za oči, jer je bogat izvor omega-3 masnih kiselina. Redovna konzumacija omega-3 masnih kiselina štiti male krvne sudove u očima. Konzumirajte ribu poput lososa, haringe ili sardine najmanje dva puta nedeljno.

3. Brokoli

Brokoli za zdrave oči

Ne postoji osoba do koje nije stigla informacija o tome koliko je brokoli zdrav i koristan. Stoga vas sigurno neće iznenaditi da je brokoli među najčešće preporučenim namirnicama za zdrav vid. Oni su bogat izvor antioksidanata i vitamina i najlakši način da dobijete toliko hranljivih materija u jednom zalogaju. Konzumacijom brokolija, istovremeno ćete uneti vitamin A, vitamin E i vitamin C, koji će se zajedno boriti za održavanje dobrog vida.

4. Spanać

Spanać za zdrave oči

Ova zelena biljka sadrži karotenoide kao što su beta-karoten, lutein i zeaksantin, plus vitamin C i vitamin E. Spanać nesumnjivo pomaže u zaštiti od makularne degeneracije i noćnog slepila.

5. Jaja

Jaja za zdrave oči

Ovo će vas svakako iznenaditi, ali je istina - jaja poboljšavaju zdravlje očiju. Nije bitno da li više volite kajganu ili kuvana jaja, važno je da ne isključite jaja iz ishrane. Vitamin A koji se nalazi u jajima poboljšava zdravlje mrežnjače oka. Jaja takođe sadrže vitamine B, esencijalne masne kiseline i cink. Zato jedite jaja često. Na ovaj način ćete i poboljšati svoj vid i zadržati svoju liniju.

6. Bademi

Bademi za zdrave oči

Hrskavi i ukusni, bademi su bogati vitaminom E. Ovaj vitamin usporava razvoj problema sa vidom koji nastaju kao posledica starenja i može da spreči kataraktu.

7. Jagode, borovnice, maline

Šumsko voće za zdrave oči

Ovi mali slatki plodovi su neverovatan izvor antioksidanata za koje su studije pokazale da smanjuju rizik od očnih bolesti. Sadrže puno vitamina C i tako stvaraju savršenu kombinaciju za održavanje zdravlja očiju.

Ostale namirnice koje su dobre za oči su bundeva, paradajz, kupus, beli luk, mleko, avokado, papaja, kajsije, limun, pomorandže, crna čokolada, ostrige.

Sve što jedemo utiče na naše telo. Da li će efekat hrane biti pozitivan ili negativan zavisi isključivo od nas i izbora koje donosimo.

Ukusni recepti poput ovih u nastavku će vam pomoći da održite dobro zdravlje očiju dugo vremena:

- salate od šargarepe;

- paradajz čorba;

- tortilja;

- kolač sa kajsijama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest