Gorka hrana može da se pokaže kao pravi balzam za zdravlje čoveka. Prema Ajurvedi i tradicionalnoj indijskoj medicini, sve bolesti se mogu izlečiti delovanjem na receptore ukusa na jeziku. Na osnovu toga se razvila i terapija ukusom.
Na različitim delovima jezika se nalaze receptori koji odgovaraju različitim delovima tela. Tako je na primer srednji deo jezika odgovoran za želudac, a vrh jezika je odgovoran za srce.
Probanje hrane različitog ukusa - slanog, gorkog, kiselog ili slatkog, ima određeni uticaj na ljudski organizam, jer se gorka hrana smatra najkorisnijom.
Evo i spiska sa top predlozima sa gorkim ukusom, koji su izuzetno korisni za organizam:
Rotkva
Rotkva je odlično sredstvo za jačanje koje sadrži niz korisnih organskih kiselina, mineralnih soli, vitamina, aminokiselina, eteričnih ulja i još mnogo toga.
Njena konzumacija dovodi do poboljšavanja metabolizma, jača imunitet i pomaže u izbacivanju viška tečnosti iz organizma.
Ren - ubica bakterija
Ne slučajno nazvan ubicom bakterija, ren ima baktericidno i antiseptičko delovanje. On treba da se konzumira svež tako što može da se izrenda i da se začini limunovim sokom.
Dodajte u njih dva paradajza i kašičicu maslinovog ulja - i eto vam jedne zdrave salate.
Ren se ne preporučuje ljudima koji imaju oboljenja gastrointestinalnog trakta ili su preživeli infarkt.
Grejpfrut
Grejpfrut ima visok sadržaj inozitola i pektina, koji sagorevaju masti u organizmu prirodnim putem. Redovna konzumacija grejpfruta vodi do povoljšavanja apetita, pomaže u varenju i aktivira rad jetre.
Osim toga, smanjuje se nivo holesterola, tonira se nervni sisrem i uklanja umor.
Kafa
Kafa je bogata antioksidansima koji sprečavaju razvoj dijabetesa drugog tipa i raka jetre. Redovna konzumacija kafe u umerenim dozama stimuliše disajni centar mozga, izbacuje suvišni holesterol iz organizma i pomaže nam da se izborimo sa stresom. Osim toga, u njoj su sadržani životno važni minerali i mikroelementi, masti i ugljeni hidrati.
Ne preporučuje se konzumacija kafe kod ljudi koji imaju oboljenje kardiovaskularnog sistema.
Pivo
Pivo je tonik i korisno je, a najkorisnije je gorko pivo, delimično gorko živo pivo. U njemu su sadržani antioksidansi koji štite oči od pojave i razvoja katarakte, takozvana zavesa na očima.
Penušavi napitak reguliše disanje i cirkulaciju krvi, potpomaže radu želuca i rastvara kamenje u bubrezima. Nema kontraindikacije samo ukoliko se ne prekorači norma od otprilike pola litre dnevno.
Komentari