Med je prirodni zaslađivač koji proizvode pčele koristeći nektar iz cvetnih biljaka. Iako je uglavnom šećer, med sadrži i aminokiseline, vitamine i antioksidante. Ovi sastojci čine med prirodnim lekovitim sredstvom.
Da li postoji alergija na med i pčelinje proizvode? Može li med izazvati alergijske reakcije?
Iako med ima neke prirodne zdravstvene koristi, takođe je moguće da neki ljudi razviju alergijsku reakciju na njega. Kada se med proizvodi, može biti kontaminiran pčelinjim polenom ili polenom biljaka ili drveća, uključujući:
• heljdu
• lalu
• suncokret
• eukaliptus
• vrbu
• hrast
• druge biljke u okolini
Ako ste alergični na polen, možda ste alergični na neke vrste meda. U mnogim slučajevima, polen je taj koji čini alergen, a ne sam med.
Simptomi alergije na med i pčelinje proizvode
Med je antiinflamatoran i antioksidans. Međutim, drugi biljni alergeni mogu kontaminirati med. Simptomi alergije na med mogu ličiti na uobičajene simptome alergije na polen, kao što su:
• curenje iz nosa
• kijavica
• otok
• vlažne oči
• svrbež u grlu
• osip
• koprivnjača
• izbočine na koži
Simptomi mogu varirati u zavisnosti od težine vaše alergije.
U težim slučajevima, simptomi mogu uključivati:
• glavobolju
• mučninu
• otežano disanje
• povraćanje
• dijareju
• nesvesticu
• nepravilan puls
• anafilaksa
Ako počnete da osećate bilo kakve simptome nakon konzumacije meda, zakažite posetu svom lekaru. Kao i kod mnogih alergena, neuspeh lečenja može dovesti do ozbiljnih komplikacija.
Med je bezbedan u mnogim slučajevima. Međutim, ne preporučuje se da bebe mlađe od 12 meseci jedu med. Med ima potencijal da nosi bakterije Clostridium. Bezopasan je za stariju decu i odrasle jer su im imuni i digestivni sistem već razvijeni.
Ako mala deca progutaju Clostridium, bakterije se mogu razmnožavati u njihovim crevima i uticati na njihov nervni sistem. Ovo stanje je poznato kao dečiji botulizam. Iako retko, ovo može dovesti do komplikacija opasnih po život. To uključuje slabost mišića i probleme sa disanjem. To takođe može biti fatalno.
Ozbiljne reakcije kod pacijenata sa alergijom na polen izazvanu medom su retke. Komercijalno proizveden med se filtrira i pasterizuje (ponekad je čak i razblažen sirupom, pa je količina pčelinjeg polena u medu mala. Ali pčelinji proizvodi kao što su propolis, matični mleč i sirovi med (npr. ako jedete med direktno iz saća) verovatno bi trebalo da ih izbegavaju ljudi koji su osetljivi na pčelinji polen, jer niko ne može da garantuje da ga nema u ovim pčelinjim proizvodima. A ako ste zabrinuti zbog alergija na med, obratite se lekaru.
Iako se alergije na med ne mogu 100% dijagnostikovati i svi znamo da je konzumiranje meda generalno bezbedno za odrasle, mnogi ljudi zapravo veruju da konzumiranje lokalnog meda može da se suprotstavi i izleči alergije na polen tako što pomaže telu da postane tolerantno prema njemu. Odnosno, med deluje kao pojačivač imuniteta protiv alergija.
Blagotvorno dejstvo ovog lokalnog meda je najbolje kada se med uzima u malim količinama (nekoliko kašičica) dnevno nekoliko meseci pre sezone polena. Kažu da što se med uzgaja bliže mestu gde živite, to je bolje za vaše zdravlje.
U zaključku - svi znamo da su proteini povezani sa većinom alergija na hranu. Sam med je u osnovi jednostavni šećer - ugljeni hidrati i ne izazivaju alergijske reakcije.
Stoga, kao što je objašnjeno u gornjem članku, komercijalno prerađeni med koji ima filtrirane i uklonjene polen i druge nečistoće retko izaziva probleme. Međutim, neobrađeni sirovi med može sadržati zaostale proteine koji su polen biljaka koje pčele posećuju, a polen je dobro poznati, utvrđeni alergen (ne sam med).
Ljudi koji su osetljivi na polen treba da budu veoma oprezni da uzimaju ne samo med, već i sve druge pčelinje proizvode koji mogu da sadrže polenski alergen.
Komentari