Bonapeti.rs»Članci»Dijeta kod Problema»Ishrana za upaljen pankreas

Ishrana za upaljen pankreas

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
234
Ishrana kod upaljenog pankreasa

Pankreas je žlezda koja se nalazi iza želuca, blizu dvanaestopalačnog creva (početak tankog creva).

Upala pankreasasa naziva pankreatitis. To je relativno retka bolest i uglavnom je upala u kojoj se aktiviraju enzimi pankreasa i tako ga oštećuju. To može dovesti do krvarenja, stvaranja cista ili šupljina, smrti ili samoapsorpcije žlezde itd.

Enzimi i toksini ulaze u krv. Na taj način ozbiljno oštećuju druge organe kao što su srce, pluća, bubrezi.

Pankreas se sastoji od tela, glave i repa. Funkcionalno je podeljen na egzokrine i endokrine delove. Egzokrini pankreas luči enzime koji učestvuju u procesu varenja i razgrađuju proteine, masti itd., dok endokrini pankreas luči hormone insulin i glukagon. Važni su za održavanje nivoa šećera u krvi. Glava pankreasa nalazi se u gornjem desnom uglu, a rep u gornjem levom delu stomaka.

Da bi se napravio efikasan plan lečenja pankreatitisa, potrebna je potpuna i tačna analiza opšteg stanja organizma. Takođe, posebnu pažnju treba obratiti na stanje čitavog sistema za varenje, kao i drugih sistema i organa. Lečenje pankreatitisa je uglavnom u pripremi pravilne ishrane za upalu pankreasa.

U slučaju pankreatitisa, neophodno je smanjiti masnoću do 50-60 g dnevno.

- Dozvoljeno je mleko i mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti, kao i neslani sirevi;

Mlečni proizvodi kod pankreatitisa

- Poželjno je koristiti meko i mlado meso, svežu rečnu ribu, keks, pirinač, beli hleb, krekere, žitarice, zaslađivače, povrće - skoro sve, voće - sveže i dobro zrelo;

- Od začina najpovoljniji za upotrebu su peršun i mirođija;

- Pića - nektari i mineralna voda.

Od velikog značaja je i način njihove pripreme: najbolje kuvanje na pari, potapanje zrna pre kuvanja, skraćivanje vremena termičke obrade, kao i poštovanje drugih pravila i zahteva.

Meso treba poslužiti pasirano, a od povrća se prave krem supe.

Obroci su obavezno pet puta dnevno. Od prethodnog obilja i raznovrsnosti na trpezi, mora se preći na kvalitetan i zdrav jelovnik.

Dijeta kod upaljenog pankreasa

Naturopatija ima veoma efikasna sredstva za borbu protiv upale pankreasa.

Mora se početi sa detoksikacijom tela. Na ovaj način se pruža velika pomoć digestivnom sistemu, jetri, bubrezima, a samim tim i pankreasu.

Prikladna je fitoterapija, tako da se sa uspehom koriste napici od lanenog semena, korena maslačka, mahuna pasulja, borovnice /ceo grm/, podbela, listova belog duda, medveđe bobice, vlasi kukuruza. Preporučljivo je njihovo uključivanje u ishranu u obliku čajeva i napitaka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest