Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Pravilna ishrana za dobar san

Pravilna ishrana za dobar san

Pravilna hrana za dobar san

San je prirodni opuštajući proces kod kog se stiže do smanjivanja funkcija nekih čula. Potreban je za oporavak psihičke i fizičke snage organizma, ima ključnu ulogu u konsolidaciji pamćenja, posebno deluje na celokupnu evoluciju mozga.

Prosečan čovek provede trećinu svog života u snu. Ubrzan tempo života koji danas vodimo, veliki broj radnih sati, neprestana žurba i ostale negativnosti savremenog života prouzrokuju probleme sa snom, tj. nedostatak sna kod velikog dela ljudi.

Uprkos tome, dobra vest je što neke odluke, povezane sa ishranom, mogu uticati na kvalitet sna. Drugim rečima - pridržavajte se nekih pravila ishrane i bolje ćete spavati i osećaćete se zdravijim. Jedite često i hranu za bolji san.

Ne preskačite obrok, a nakon toga se potrudite da ga nadoknadite!

Ukoliko preskočite obrok u toku dana, to se može smatrati dobrim načinom za smanjivanje kilograma, ali time samo vadite organizam iz balansa i uzrokujete probleme sa snom.

Jedite ranije i češće!

Dok spavate telo koristi energiju kako bi se regenerisalo, istovremeno potrošene kalorije treba da se nadomeste. Za doručak jedite mešavinu proteina i ugljenih hidrata (kao što su jaja i kriške integralnog hleba), a tokom dana konzumirajte barem još 4-5 malih obroka. Ako jedete nešto zdravo na svakih nekoliko sati, pomoći ćete vašem telu i mozgu da postignu pravilan balans hormona i neurotransmitera koji su važni za regulisanje sna.

Hrana štetna sa spavanje

Recite NE čipsevima!

Prosto recite ne čipsu i drugim masnim grickalicama. Masna i pikantna hrana otežava varenje, a to vas drži budnim duže vreme, nego što je potrebno.

Ne preterujte sa kalorijama!

Ako smanjite dnevni unos kalorija do 1200, vaše telo neće dobijati dovoljno hranljivih materija koje su mu potrebne, što takođe može uticati na san. Na primer, nedostatak gvožđa može dovesti do simptoma sličnih onima koje uzrokuje umor nogu, dok nedostatak folne kiseline može dovesti do nesanice.

Kafa

Pažljivo sa solju i kafom!

Razni gotovi proizvodi sadrže veliku količinu soli, što može ometati vaš ritam spavanja podižući krvni pritisaki izazivajući dehidraciju. Kofein sa druge strane ostaje u organizmu do 12 sati, tako da ćete posledice jedne poslepodnevne kafe osetiti mnogo kasnije.

Vitamini i minerali koji će vam pomoći da bolje spavate

Vitamin B: poboljšava sposobnost tela da reguliše ispuštanje troptofana i da proizvodi više serotonina, koji su važni za regulisanje sna. Ovaj vitamin se nalazi u pilećem mesu, bananama, krompiru, orašastim plodovima.

Kalcijum: ovaj prirodni relaksator ima umirujući efekat na nervni sistem. Možete da ga nabavite putem niskomasnih kiselina, mleka, sira, brokolija, spanaća.

Cink: nedostatak ovog minerala takođe se povezuje sa nesanicom. Možete da ga dobijete konzumirajući orašaste plodove, različite semenke, integralne žitarice i drugo.

Gvožđe: nedostatak ovog minerala uzrokuje simptome umora. Može da se nađe u mesu, mahunarkama, u tamnom zelenom lisnatom povrću, u sušenom voću i drugom.

Bakar: reguliše ispuštanje serotonina. Nalazi se u žitnim biljkama, pasulju, lešnicima i drugom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest