Bonapeti.rs»Članci»Dijeta kod Problema»Dijeta za bolesti pankreasa

Dijeta za bolesti pankreasa

Vyara KostadinovaVyara Kostadinova
Početnik
271
Ishrana kod obolelog pankreasa

Pankreas je izduženi organ, koji se nalaza iza želuca - žlezda iza stomaka. On odvaja važne enzime u procesu varenja i hormone. Enzimi koje on izlučuje pomažu u varenju i usvojavanju unete hrane. Odvajanje hormona od njega doprinosi pravilnom regulisanju nivoa šećera u krvi. Pankreatitis je bolest koja predstavlja upalu pankreasa. Ciljana, striktno držana zdrava dijeta koja je bogata antioksidantima može pomoći da vaš pankreas bude u dobrom, zdravom stanju i da se spreči razvoj pankreatitisa. Prema istraživanjima Medicinskog centra Merilendskog Univerziteta sledeće namirnice su korisne za ovaj mali, ali izuzetno važan organ.

Integralne žitarice

Veoma hranljive integralne žitarice prirodno imaju nizak sadržaj masti i organizmu obezbeđuju potrebne vitamine. Prema proučavanju iz 2009. g., objavljenom u američkim novinama iz fiziologije, adekvatan i redovan unos vitamina je od suštinskog značaja za oslobađanje endokrinih hormona iz pankreasa. Korisne integralne žitarice za ovu žlezdu uključuju: integralni hleb, integralne, spremne za konzumaciju žitarice, ovsene pahuljice, heljda, braon pirinač, divlji pirinač, kokice, tritikale, bulgur, proso, kinoa, sirak, integralna testenina i integralni keks.

Zrnasta hrana

Voće i povrće

Voće i povrće sadrži veliku količinu C vitamina i A vitamina, kao i važne antioksidante. Proučavanje iz 1990. godine, objavljeno u "Prehrambena farmakologija i terapija" ističe da oksidativni stres i nagomilavanje štetnih materija u organizmu može da se pojavi kao inicijatorski faktor početka razvoja pankreatitisa. Konzumacija antioksidanata je dokazala da utiče na smanjenje simptoma ove upale. Njihova česta upotreba može da održi pankreas zdravim i da spreči razvoj bolesti i komplikacije. Voće i povrće bogato hranljivim materijama će doprineti jačanju celog organizma. Na dnevnom meniju obavezno treba da se nalaze: dinja, pomorandža, paprike, paradajz, spanać, brokoli, slatki krompir, šargarepe i kupus.

Nemasno meso i mahunarke

Piletina

Lipaza je enzim koji luči pakreas. On pruža pomoć u procesu varenja masti iz hrane. Kada je pankreas bolestan, treba da se smanji njegovo iscrpljivanje od čestog funkcionisanja i sekretiranja. Možemo održavati njegovo odlično zdravstevno stanje kroz ograničavanje enzimne ekskrecije i smanjenje unosa masnog mesa. Preporučuje se da u svoj dnevni meni uključimo više laganijeg mesa kao što je: ptičije, pileće meso, riba, svinjski filet, file od govedine i jagnjeći kotleti.

Konzumiranje pasulja može biti zdrav zamenik mesa, jer pasulj ima dve osnovne prednosti: on je s niskim sadržajem masti i predstavlja izvor proteina, koji su veoma važni za ljudski organizam. Takođe, pasulj nam daje korisna dijetalna vlakna i vitamine iz B kompleksa. Namirnice koje su dobre za vaš pankreas su: pasulj, crni pasulj, šareni pasulj i sočivo.

Mlečni proizvodi

Mlečne namirnice

Kao i meso, mlečni proizvodi predstavljaju ozbiljan izvor masti za organizam. Kako bi vaš pankreas normalno funkcionisao, birajte niskomasne namirnice i mlečne proizvode bez masti. Zdrav izbor vašeg menija predstavlja: nemasno mleko - oko 1% mlečnih masti, nemnasno i niskomasno kiselo mleko i niskomasni sir.

Visokokalorična dijeta i visoko proteinska dijeta

Osnovni simptom upaljenja pankreasa je drastičan gubitak težine usled poremećaja varenja i apsorpcije hranljivih materija od konzumacije hrane, s obzirom da postoji nedostatak normalnog sekretiranja pankreasnih enzima. Ako je vaš pankreas upaljen, konzumirajte visokokaloričnu i visokoproteinsku hranu, kako biste dobili na težini i sprečili posledice neuhranjenosti organizma i opšte malaksalosti.

Neke visokokalorične namirnice kao što su: testenine, beli pirinač, krompir pire, bundeva, ovsene pahuljice, niskomasna pavlaka i pšenica su idealan izbror. Spisak namirnica sa visokim sadržajem proteina uključuje: ribu, posno meso, soju i domaće ptičije meso. Ako vam se simptomi ponovo pogoršaju i bolest zakomplikuje, mogu da vam budu prepisani pankreasni enzimi koje treba da se uzimaju uz svaki obrok kako bi pripomogli u procesu varenja hrane.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest