Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Korisna svojstva kukuruza

Korisna svojstva kukuruza

Stanislava ValkovaStanislava Valkova
Inovator
224044
Kukuruz
Fotografija: Stanislava Valkova

Kukuruz je unikatna biljka od koje se koriste gotovo svi delovi. Mlade biljke odlaze za pripremu silaža za hranjenje krupne rogate stoke, cvast kukuruza (stigme i štapovi) - lekakovit proizvod za ljude. Dosta proizvoda se sprema od njihovih zrna.

Pored nutritivnih kvaliteta i kvaliteta ukusa, kukuruz ima dosta korisnih i lekovitih svojstava za ljude.

Korist konzumacije kukuruza je ogromna, vredi koristiti ga što je moguće češće. Nemojte se zadovoljiti samo kuvanim kukuruzom - zrnca mogu da se konzumiraju u pečenom i prženom obliku, kao dodatak salatama, supama, garnirungu, raguu, ovsenoj kaši. Mali klipovi se konzumiraju sirovi (mlečni kukuruz) i grilovani.

Kukuruz ima bogat sadržaj vitamina K, askrobinske i pantotenske kiseline, smolastih i gorkih materija, eterično ulje.

Kukuruz je koristan, zato što uključuje supstance kao što su zeaksantin i nepromenjeni lutein. Ovo su prirodne boje i antioksidansi iz same prirode. Ako su zrna kukuruza dobro osušena i samlevena, ona će sačuvati veliki broj antioksidanasa.

Njihova upotreba čisti ljudsko telo od:

Klip kukuruza
Fotografija: Stanislava Valkova

- toksina;

- šljaka;

- izvodi radionuklide

Zbog sadržaja antioksidanasa, upotreba klipova zaustavlja prevremeno starenje, deluje kao preventivno sredstvo protiv oboljenja srca.

U narodnoj medicini on nalazi široku primenu, budući da ima diuretsko, hemostatsko, koleretično i umirujuće dejstvo.

U lekovite svrhe se koriste samo dugački blizanci u obliku niti ženskih cvetova. Ona se koristi kao sredstvo koje zaustavlja krv kod kamena i peska u bubrezima, kod otoka.

Kod adolescentne dece pomaže da se nagomila telesna težina i dostavlja vitamine i mirkoelemente.

Kukuruzni skrob je neophodan za ishranu nervnih ćelija, zbog toga ovo povrće treba da bude uključeno u dijetu, posebno za one koji pate od bolesti nervnog sistema.

Klipovi kukuruza
Fotografija: Stanislava Valkova

Recepti sa kukuruzom i konzumacija kukuruznog ulja za začinjavanje salata su korisni i kod bolesti želuca i creva, takođe sprečavaju razvoj raka i usporavaju starenje tela. Takođe je dokazano da kukuruzno ulje smanjuje holesterol u krvi, smanjujući rizik od infarkta i moždanog udara.

Sva korisna svojstva vitamina u klipovima kukuruza se čuvaju, čak i ako su kuvani, budući da se omotač zrna ne raspada, što doprinosi čuvanju većine svojstava svežeg kukuruza.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest