Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Za šta možemo da koristimo lišće cvekle?

Za šta možemo da koristimo lišće cvekle?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3621
Za šta možemo da koristimo listove cvekle

Glavice cvekle, zajedno sa listovima, pripadaju porodici slatkih trava. Tamo idu sa drugim zelenilom kao što su spanać, kelj, belo zelje i druge divlje biljke, sve uključene u tamnozeleno lisnato povrće.

Pošto brzo raste i dobro se nosi sa niskim temperaturama, uzgajanje cvekle počelo je još pre 2000 godina, prvo u regionu Mediterana. Vavilonci su ga uzgajali u 8. veku, a u Kini oko 850 godina nakon nove ere već je bila poznata kultura.

Glavica (krtola) je od primarnog kulinarskog interesa, iako su Rimljani u početku koristili samo listove za hranu, ostavljajući plod u medicinske svrhe. Danas se jede i lišće, najviše za salate i prilog. Takođe, listovi prave dobar bujon od povrća. Najbolje ih je konzumirati u roku od 2-3 dana nakon čuvanja u frižideru.

Koje su zdravstvene koristi listova cvekle?

Sarme sa listovima cvekle

Telo iz njih može dobiti mnogo korisnih hranljivih materija. Proteini i vlakna se u dobrim količinama dobijaju iz salate ili čorbe od listova cvekle, ali i fosfor i cink. U ovim listovima se nalaze antioksidanti, kao i vitamini - B6, A, C, K. Mikroelementi - magnezijum, kalijum, bakar, mangan, beta karoten. Dobra vest je da je masnoća niska, kao i loš holesterol. Listovi imaju veću hranljivu vrednost od krtola, a gvožđe u njima je odlično. U zelenom delu povrća nalaze se korisni elementi za ceo organizam, a zajedno nude odlična jela za obrok.

Za šta se može koristiti lišće cvekle?

Zeleni listovi cvekle se mogu koristiti u kuvanju, prerađeni ili sveži u salati. Drugi način da se iz njih izvuku hranljivi sastojci je ceđenje soka.

Kulinarske ideje sa listovima cvekle

Salata sa listovima cvekle

Standardnu zelenu salatu možete da promenite tako što ćete iskidati listove cvekle bez žilica, preliti ih maslinovim uljem i sokom od limuna i dodati orahe, sir ili kuvanu piletinu po ukusu.

Supa od listova cvekle se priprema po istom receptu kao supa od koprive ili supa od spanaća.

Dinstani ili blanširani listovi cvekle ili spanaća, sitno iseckani, poprskani maslinovim uljem i soja sosom, mogu se namazati na krišku kao vegetarijanska užina.

Listovi cvekle čine odličan tandem sa jajima. Omlet se može napraviti od zelenog lisnatog povrća ili kao kiš od listova cvekle za večeru.

Ponovo kuvani na pari, tamnozeleni listovi čine prelepo šareno punjenje za lazanje, a mogu se poslužiti i sa morskim plodovima.

Zeleni šejk od lišća cvekle sa odabranim voćem i vodom doneće svežinu leti.

Pravilno odabrana hrana je takođe odličan lek i to je njen veliki značaj.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest