Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koštice breskve - za šta da ih koristimo

Koštice breskve - za šta da ih koristimo

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3955
Breskve

Među koštunjavim voćem, breskva je jedna od najvoljenijih, od strane baštovana, ali i ljudi. Baštovani ih vole zato što je drvo prilagodljivo, mnogo brzo daje voće, jednostavno se presađuje i gaji na sunčanim i toplim mestima, a ljudi koji vole ukus aromatičnog i slatkog voća koje može da se konzumira i sveže i prerađeno. Breskve konzumiramo u obliku kompota, slatka, prirodnih sokova, čak i kao voćnu rakiju.

Istrorija breskve

Prvi pismeni dokazi o breskvama na nešem kontitentu su od Teofrasta, koji je pominje u svojim radovima. Mesto voća se nalazi i kod autra Drevnog Rima. Oni su buli u zabludi da se voće pojavilo u Persiji i zato se na latinskom drvo kaže Persica.

Tek tokom ХІХ postaje jasno da je rodno mesto breskve Kina. U Drevnoj Kini dvo je bilo božanstvo. Tamo su verovali da konzumiranje bresaka garantuje besmrtnost.

Na našem kontinetu ovo drvo je rado sretano. Ljudi daju breskvama zavidno mesto kao simbol dugog života i porodične sreće.

Korisna svojstva bresaka

Nektar od breskvi

Predstava o voću kao simbolu dugog života, čak besmrtnosti u starim vremenima dolazilo od koristi bresaka. Iako su tokom Srednjeg veka smatrali da je breskva otrovna i lekari su koristili smao listove drveta, nije zakasnilo otkriće da voće ima jaka lekovita dejstva.

Breskva je lekovito i dijetetsko voće zbog pektina, karotena, eteričnih ulja i organske kiseline koje sadrži, kao limunska, vinska, jabukova. Gvožđe, kalijum, fosfor, mangan, cink, magnezijum i selen su elementi kojima je breskva bogata. Druga korisna svojstva su vitamini - C, grupa, B, PP, E, K i folna kiselina.

Ona pomaže kod srčanih bolesti i hipertonije. Učestvuje u prevenciji raka. Možete da lečite stomačne probleme i ameniju sa njom. Breskva je odgovarajuća zato što jača imunitet, kod artritisa i bolesti bubrega. Odlična je profilaktika protiv stresa i depresije.

Upotreba koštica breskve

Koštice breskvi

Voće breskve obavija tvrdu košticu i nakon konzumiranja se ona obično baca. Međutim, u njoj se nalazi plod koji sadrži mnogo korisnih svojstava.

Na prvom mestu, koštica breskve sadrži vitamin B17, poznat kao amigdalin, ima moćno prirodno sredstvo za borbu protiv raka, kao i za njegovu profilaktiku. Konzumiranje jedne na dan je odlična profilaktika protiv raka. Koštica se suši, plod se vadi i konzumira.

Koštice breskve su provereno sredstvo protiv nervoznog stomaka. Razbiju se 3 ploda i pomešaju sa 1 kašičicom meda, a smesa treba da se uzima dva puta dnevno pre jela. Skrob pomaže procesima varenja.

U drevnim vremenima se od orašastog ploda i kore drveta pripremao lek protiv malarije.

Od sušenih orašastih plodova i kore drveta se priprema lek, koji se prilaže kod hroničnog bronhitisa, astme i disajnih problema. On lakšava proces iskašljavanja i skida vsioku temperaturu.

Gorak maslac koji se nalazi u orašastom plodu se koristi u kozmetici.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest