Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Ružičasti biber - šta treba da znamo?

Ružičasti biber - šta treba da znamo?

Galina IvanovaGalina Ivanova
Početnik
74
ružičasti biber
Fotografija: Zahra Harira

Danas postoji mnogo različitih začina kojima možete začiniti svoja jela i pripremiti prave kulinarske užitke. Među širokim asortimanom, možete sresti ne samo beli biber ili crni biber, već i roze ili ružičasti biber.

Naravno, ovaj začin se još ne može naći tako lako, ali već počinje da postaje sve popularniji. Međutim, takođe moramo napomenuti da on nema nikakve veze sa biberom, iako izgleda veoma slično. Njegova karakteristika je da ima vrlo specifičnu aromu i da mu je oštar ukus veoma lagan.

Upotreba ružičastog bibera

Njegovi plodovi se obično koriste u kuvanju. U mnogim zemljama se dodaje raznim slatkišima i pićima. Pored toga, ružičasti biber se često dodaje sosevima, salatama i jelima od morskih plodova, živini, mesu i ribi. Neki popularni restorani služe i špargle koje su začinjene ružičastim biberom.

Ružičasti biber se dodaje raznim mešavinama i može poboljšati ukus gotovo svakog jela. Kada je mleven, ružičasti biber nije u stanju da zadrži svoj ukus dugo vremena. Zapamtite da se ovaj začin, čak i u svežem obliku, ne može čuvati duže od 6 meseci. Takođe treba da znate da je ružičasti biber u velikim količinama otrovan.

Korisni kvaliteti

vrste bibera i upotreba ružičastog bibera

Sa ružičastim biberom ne samo da možete učiniti bilo koje jelo mirisnim i začinjenim, već ima i mnogo korisnih svojstava. Pre svega, pozitivno utiče na probavni sistem. Veoma često se koristi za lečenje dijareje.

Pored toga, može poboljšati funkcionisanje kardiovaskularnog sistema. Često se ružičasti biber koristi i za bolesti kao što su reumatizam, giht i razne vrste artritisa.

Njegovi plodovi se takođe koriste u proizvodnji esencijalnih ulja. U medicinske i kozmetičke svrhe, ružičasti biber se koristi sa izuzetnim oprezom, jer postoji opasnost od iritacije kože.

U nekim slučajevima može doći do alergijske reakcije. Ako patite od gastritisa ili čira na želucu, onda je bolje da ne konzumirate ružičasti biber. Kod ovih bolesti je kontraindikovan, jer iritira sluzokožu i može dovesti do pogoršanja stanja.

Kako pravilno odabrati ružičasti biber?

Ako odlučite da kupite ovaj egzotični začin neobičnog ukusa, onda treba pažljivo ispitati plod. Trebalo bi da imaju sjajnu površinu i svetlu boju. Pored toga, on mora biti ne samo okrugao, već i dovoljno veliki. Ne kupujte začin ako u pakovanju ima puno crnih ili sivih zrna. Ovo ukazuje na loš kvalitet proizvoda.

Ako volite da eksperimentišete u kuhinji i dodajete nove, drugačije i smele ukuse svojim jelima, onda možete bezbedno da probate ružičasti biber. Lako se kombinuje sa mnogim namirnicama, ali je i veoma koristan za zdravlje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest