Bonapeti.rs»Članci»Praznična Trpeza»Panetone - italijanski božićni kolač

Panetone - italijanski božićni kolač

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1501

Sadržaj:

Panetone

Italijansko pecivo Panetone (Panettone) potiče iz Milana. Priprema se posebno za božićne praznike u Italiji, ali i u drugim delovima sveta. Panetone je veoma sličan kozunaku, koji se priprema u Bugarskoj i Rumuniji za Uskrs, ali postoje neke razlike, od kojih je jedna ta što je za ovaj božićni kolač potrebno manje vremena za mešenje nego za dizanje testa. Još jedna stvar koja stvara interesovanje je visina kolača - oko 20 cm.

Da biste pripremili Panetone, potrebno vam je nekoliko dana. Nakon što je testo gotovo i umešeno, ostavlja se ceo dan da se diže. Zanimljivo je reći da italijansko pecivo ne samo da zadovoljava naše nepce, već služi i u razne druge svrhe. "Cementni panetone" je izmislio arhitekta Enco Mari da bi se postavljao u oblastima gde je parkiranje zabranjeno.

Studija italijanskog tržišta pokazuje da samo 20% Italijana preferira neki drugi božićni desert umesto panetonea. Sama reč "panettone" ima ne baš jasno poreklo - postoje razni sporovi, pričaju se mnoge legende, ali šta god da kažu, ovaj kolač je osvojio srca ljudi iz celog sveta.

Ako je u početku panetone bio omiljeni desert samo Italijana, danas se već sprema u celom svetu. Sve više ljudi ponovo otkriva italijanski kolač i sprema ga za razne praznike i prilike. Vremenom se menjaju i neki sastojci u receptu – dodaju se razne stvari koje u njemu tradicionalno nisu prisutne. Evo recepta za Panetone sa suvim voćem i orasima koji možete da napravite za samo nekoliko sati:

Panetone

Potrebni proizvodi: 1 kg brašna, 1 pakovanje suvog kvasca ili kocka veličine kutije šibica, 1/2 kašičice soli, 150 g šećera, 3 jajeta, 100 g maslaca, 50 ml svežeg mleka, 100 g suvog grožđa, 100 g suvog voća, orasi, 1 limun i 1 pomorandža

Testo

Način pripreme: Prosejati oko 500-600 g brašna, pa dodati so. Ostatak brašna će vam trebati prilikom mešenja. Kvasac rastvorite u mleku i napravite rupu u brašnu gde sipate kvasac. Umutite jaja sa šećerom i otopljenim maslacem. Postepeno dodajte ovu mešavinu u udubljenje u brašnu. Testo dobro zamesite i ostavite da naraste – trebalo bi da udvostruči zapreminu. Sledeći korak je da dodate prethodno narendanu koru limuna i pomorandže, kao i orašaste plodove i suvo voće i ponovo umesite testo.

Već skoro gotovu smesu stavite u posudu za pečenje – visoku i prethodno dobro premazanu uljem. Ostavite da se testo ponovo diže. Na samom kolaču, neposredno pre pečenja, napravite mali rez u obliku krsta i stavite komadić maslaca. Kolač pecite na 200 stepeni prvih 10 minuta, a preostalih 20-30 minuta na temperaturi od oko 180 stepeni. Ostavite da se ohladi i čuvajte u kutiji kako biste sprečili isušivanje. Po želji možete ga posuti šećerom u prahu pre nego što stavite panetone na božićnu trpezu pored baklave i pite od bundeve.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest