Da bi uskršnji milibrot bio ne samo ukusan i vazdušast, nego takođe i lep on treba da se isplete da bi zaista bio prazničan.
Milibrot u obliku pletenice izgleda veoma ukusno i teško da će se zadržati duže od nekoliko minuta na prazničnoj trpezi.
Da bi testo za uskršnji milibrot ispalo dovoljno vazdušasto i u nitima, on treba dosta dugo da se mesi.
Mešenje testa za milibrot može da traje više od sat vremena da bi bilo zaista vazdušasto nakon pečenja.
Preporučuje se čak da se testo udara nekoliko puta o sto za mešenje da bi dovoljno kiseonika prodrlo u njega.
Testo je dobro umešeno kada se u njemu pojave mehurići vazduha. To garantuje da će biti vazdušasto.
Nakon toga se ostavlja da dobro naraste, umesi se još jednom, nakon čega se stavlja u kalupe gde još raste. Milibrot pletenice izgledaju veoma lepo.
Da biste sa lakoćom oblikovali pletenice za milibrot, namažite ruke uljem da se testo ne bi lepilo po njima.
One se prave tako što se zamešeno i naraslo testo deli na nekoliko manjih komada.
Svaki od ovih komada se oblikuje kao rolat - liči na tanan francuski hleb.
Ovi rolati se sakupljaju po tri i od njih se plete pletenica. Onda se stavljaju u kalup podmazan maslacem i posut brašnom i ostavlja se da narastu, a odozgo se premazuju žumancem i posipaju se šećerom.
Može da se napravi i milibrot koji se plete u pletenicu na komplikovaniji način. Za taj cilj od testa se oblikuju tri kore koje se razvijaju.
Svaki od njih se puni različitim nadevom: bademima, suvim grožđem, čokoladom, ušećerenim voćem.
Svaka kora se uvija u rolat. Nakon toga od tri rolata se pravi velika pletenica.
Sama pletenica se uvija kao puž i stavlja se u kalup prethodno podmazan masnoćom i posut brašnom.
Uskršnji milibrot ispečen u pletenicu se ostavlja da naraste dodastno i maže se žumancem i posipa se šećerom.
Peče se na 180°C otprilike sat vremena i kada se izvadi, hladi se na jastuku pokrivenom krpom tako što se pokriva i on da bi postao mekan i vazdušast.
Pletenicu možete napraviti i od šest fitilja testa, tako će milibrot izgeldati još lepše i prazničnije.
Prethodno pripremljeno testo se deli na šest jednakih delova koji se sakupljaju u gornjem kraju.
Od svakog dela se oblikuje fitilj i nakon toga se fitilji uvijaju dva po dva kako bi se pretvorili u tri lepe uvijene osnove za pletenicu.
Zatim se ova tri fitilja ispletu u pletenicu, milibrot se maže umućenim jajetom i peče se.
U pletenicu možete da ispletete sve vrste uskršnjih kolača poput:
- milibrota bez mleka;
- milibrota u pekari;
- milibrot rolata.
Komentari