Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Deset najpoznatijih italijanskih jela

Deset najpoznatijih italijanskih jela

Deset najpoznatijih italijanskih jela

Italijanska kuhinja je jedna od najpoznatijih i najomiljenijih u celom svetu. Karakteriše ga upotreba mediteranskih začina, testenina, aromatičnih sireva, ribe, morskih plodova i mesa. Šarena je, mirisna, fascinantna.

O njoj se može mnogo reći i nikada neće biti dovoljno jer mora da se proba. Hajde da vidimo kojih je to deset najpoznatijih italijanskih jela. Uronite u ovu ukusnu rang listu i pronađite ideje za svoj sledeći ručak ili večeru!

10. Nuga

Jedna od najstarijih vrsta konditorskih proizvoda u Italiji, Španiji, Francuskoj, na Balkanu i na Bliskom istoku. Iako svaka regija ima svoj prepoznatljiv izgled, većina nuga se pravi od mućenog belanceta pomešanog sa pečenim seckanim orašastim plodovima kao što su bademi, pistaći, orasi i lešnici. Rezultat je slatka poslastica sa konzistencijom koja zahteva žvakanje. Teško je ući u trag tačnom poreklu nuge, ali prvi recept za desert nalik beloj nugi pod nazivom natif zabeležen je u knjizi iz 10. veka pronađenoj u Bagdadu.

9. Brusketi

Brusketi su tradicionalno italijansko predjelo, koje je danas popularno širom sveta. U svom najjednostavnijem obliku, poznatom kao fettunta, ovo klasično predjelo sastoji se od kriške hleba na žaru, rendanog belog luka i preliveno ekstra devičanskim maslinovim uljem. Danas možemo naći mnogo varijanti brusketa - sa paradajzom, pestom, raznim italijanskim sirevima, maslinama.

Istorija brusketa datira još iz starog Rima - ime potiče od starog latinskog bruscare (što znači "pečenje na žaru").

8. Pica Napolitana

Pica Napolitana

Najpoznatija italijanska kulinarska kreacija, prava pica Napolitana se pravi sa samo nekoliko jednostavnih sastojaka i dolazi u samo dva ukusa – Marinara – prelivena sosom od paradajza začinjenog belim lukom i origanom, i Margerita, koja je prelivena paradajzom, mocarelom i sa svežim listovima bosiljka. Ukusna kombinacija, čije boje se veruje da predstavljaju italijansku zastavu.

Kora je veoma tanka pri dnu, a testo se nadima sa strane, što rezultira prozračnom korom koja bi trebalo da ima tipične ugljenisane 'leopard tačke' ako se pravilno peče.

7. Tiramisu

Iako je tiramisu relativno novootkriveni desert, uživa status ikone među italijanskim poslastičarima. To su piškote natopljene kafom prekrivene kremom od maskarponea. Ime mu potiče od fraze tirami su, italijanskog izraza koji bukvalno znači podigni me, što se odnosi na okrepljujuće dejstvo šećera, alkohola i kafe.

Veruje se da je prvi tiramisu napravljen u Venetu početkom 1960-ih. Najraniji dokumentovani recept za tiramisu (zanimljivo bez alkohola! ) štampan je u prolećnom broju časopisa Vin Veneto iz 1981. godine.

6. Ravioli

Ravioli

Ravioli su različite vrste testenina koje se prave kao sendvič sa punjenjem između dva tanka sloja testa. Upotrebljena pasta je obično na bazi pšeničnog brašna i jaja i deluje kao ljuska.

Ravioli se obično služe kuvani sa sosom ili bujonom. Punjenja za raviole uključuju različite vrste mesa, sira i povrća i razlikuju se od regiona do regiona. Tu su i slatki ravioli, koji se obično prže.

5. Njoki

Ovo je tradicionalni italijanski oblik knedle. Danas se reč njoki obično odnosi na knedle napravljene od testa na bazi krompira, komadića veličine zalogaja i karakterističnog otiska koji pomaže da se sos zadrži na svakoj kuglici.

Obično se kuvaju u velikim količinama slane vode ili prže u ulju, što je tehnika specifična za neke italijanske regione. Smatra se da su njoki bili preteča testenina.

4. Pasta Karbonara

Testenina karbonara

Karbonara kakvu danas poznajemo pravi se jednostavno - špageti, žumanca i pekorino romano sir, meso. Uprkos svojoj jednostavnosti, ovo jelo ostaje jedno od omiljenih u Rimu, podjednako popularno širom zemlje.

Zanimljivo je da prvi recepti za karbonaru nisu uključivali pavlaku ili mleko, već samo žumanca.

3. Taljatele sa Raguom i Bolonjezeom

To je tradicionalno italijansko jelo koje potiče iz Bolonje, a sastoji se od paste taljatele i bogatog ragua napravljenog od govedine (a ponekad i svinjetine) i paradajza. Jedno od karakterističnih jela Bolonje poznato širom sveta kao špageti bolonjeze.

U stvari, svetski poznati italijanski mesni bolonjeze sos nikada se u Bolonji ne služi uz špagete. Umesto toga, kada se ne serviraju uz sveže taljatele, najčešće ćete ih naći preko fetučini ili papardela testenina.

2. Rižoto

Rižoto

Ovo poznato italijansko jelo ima mnogo varijacija, ali se u osnovi sastoji od pirinča i bujona. Maslac, šafran i parmezan su neki od sastojaka koji se najčešće kombinuju sa bazom kako bi se napravile različite varijacije. Pirinač su u Italiju prvi uneli Arapi u srednjem veku.

Kako je mediteranska klima idealna za uzgoj pirinča kratkog zrna, velike količine počinju da se prodaju – uglavnom u Veneciji, Đenovi i okolini.

1. Pica

Istorija o pronalasku ovog najpopularnijeg italijanskog jela se menja u zavisnosti od toga kako ga definišete. Ako mislite o pici kao o hlebu pečenom u rerni, njeno poreklo je na drevnom Bliskom istoku. Ako picu treba preliti, njeno poreklo datira još od starih Rimljana i Grka, koji su pekli hlebove i prelivali ih dostupnim lokalnim začinima i maslinovim uljem.

Ali pica koju svi danas poznajemo, napravljena od paradajz sosa, sira i brojnih preliva, potiče iz Italije. Postala je popularna u Napulju u 18. veku kao jeftina, hranljiva hrana koju su jeli uglavnom seljaci. Danas je pica univerzalni ljubimac ljubitelja hrane. Moderna pica, nastala je od ranih napuljskih pljosnatih hlebova prelivenih mašću, solju i belim lukom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest