Bonapeti.rs»Članci»Praznična Trpeza»Hajde da pripremimo savršenu božićnu ćurku

Hajde da pripremimo savršenu božićnu ćurku

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
9129
pečena ćurka

Jedan od najupečatljivijih trenutaka božićne praznične večere je kada za večeru poslužimo ukusnu, sočnu i mirisnu ćurku.

Svi hvataju viljuške kada vide savršenu zlatno-braon pticu, koja blista i sočna je.

Uverite se da će vaša ćurka biti pravilno pripremljena prateći ove jednostavne savete za pripremu, rukovanje i pečenje glavne namirnice za prazničnu večeru:

Odmrzavanje ćurke

Ako ste ćurku kupili nedelju dana unapred, odmah je zamrznite ili je kupite dan ili dva unapred i stavite u frižider.

Odmrznite ćurku u frižideru 24 sata pre pripreme. Izvadite je dan pre nego što ćete je kuvati, a brže ćete je odmrznuti tako što ćete je staviti u hladnu vodu u sudoperi i menjati vodu na svakih pola sata. Ne raspakujte smrznutu ćurku pre odmrzavanja. Za najbolji kvalitet ptice, nemojte je ponovo zamrzavati.

Pečenje ćurke

Kupite ćurku sa iskačućim tajmerom ili zviždaljkom koja obezbeđuje tačno vreme kuvanja. Premažite ćurku hladno ceđenim maslinovim uljem. Stavite ćurku sa grudima okrenutim prema gore na rešetku ili roštilj u plitkom plehu. Pecite je u rerni zagrejanoj na 165 stepeni.

božićna ćurka

Ako vaša ćurka nije punjena, dobro je staviti stabljiku celera, začine i seckani luk i šaku peršuna u šupljinu kako bi meso bilo vlažno i sočno.

Pokrijte pticu folijom kako biste sprečili prekuvavanje. Poslednjih pola sata pečenja skinite foliju i završite pečenje bez nje. Ćuretina je gotova kada termometar umetnut u meso pokaže oko 85 stepeni, a nadev, ako ga ima 75 stepeni.

Nikada ne kuvajte ćuretinu delimično, kuvajte je dok ne bude gotova. Radi lakšeg rezanja nakon pečenja ćuretinu ostavite prekrivenu aluminijumskom folijom najmanje 20 minuta, tako će se sačuvati sokovi u ptici i ona će ostati sočna.

Nadev za ćurku:

Sastojci za ukusno punjenje su beskrajni. Samo budite kreativni. Za tradicionalni nadev dodajte luk, celer, seckanu šargarepu i peršun.

Dodajte sok od pomorandže ili mandarine, vino, koru pomorandže, jabuke iseckane na kockice, suvo grožđe, začinite majčinom dušicom i cimetom za božićni ukus. Prelivi takođe mogu uključivati pečurke, kestene, sveže ili sušene borovnice, bademe ili orahe. Nadev pripremite neposredno pre stavljanja ćurke u rernu.Sve mora odmah da se skuva i puni pre termičke obrade ptice.

Pripremljenim nadevom napuniti do vrata iz glavne šupljine. Nemojte je puniti čvrsto, ne trpajte nadev, jer će se pri pečenju proširiti i ćurka se neće skuvati kako treba. Kada su ćurka i fil gotovi, uklonite fil i stavite ga u činiju za serviranje.

Ako ste odlučili da pripremite ćurku za prazničnu trpezu, preporučujemo vam da isprobate naše recepte za:

- pečena ćurka;

- punjena ćurka;

- ćureće šnicle;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest