Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Ideje za zdrave priloge

Ideje za zdrave priloge

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
20810
humus je zdrav prilog

Prženi krompir je bez sumnje omiljeni prilog mladih i starih i dobro ide uz sve vrste mesnih jela i ribe. Ali koliko god da je prženi krompir ukusan, uvršten je na listu najštetnijih namirnica.

Iz tog razloga, u narednim redovima ćemo vam ponuditi nekoliko ideja za priloge koji su ne samo ukusni kao pomfrit, već i zdravi.

Hladne sveže salate od povrća ili voća

Sve sezonsko je najkorisnije i najzdravije. Da li ćete praviti salatu od paradajza, krastavca, paprike ili tikvice, patlidžana itd., uopšte nije bitno. Ako mu ne dodate štetne sosove poput majoneza, imaćete divnu salatu koja takođe savršeno služi kao zdrav prilog.

Topao prilog od povrća na žaru ili na pari

Sa izuzetkom nekog povrća, koje se obično jede samo hladno (poput krastavaca, na primer), možete slobodno pustiti mašti na volju.

grilovano povrće je zdrav prilog

Dinastani grašak, šargarepa, kukuruz, brokoli, boranija, karfiol itd. bi bili izuzetno zdrav prilog, posebno ako im ne dodate ulje. A na roštilju su tikvice, paradajz, patlidžan i šta sve ne mnogo ukusnije. Ne zaboravimo na kolutove crnog luka, koji je jedan od najmoćnijih prirodnih antibiotika.

Salate/prilozi od kinoe, spelte, čie, ili heljde

Iako vam ove biljke i dalje mogu zvučati previše novo, ako malo kopate po internetu, otkrićete da su se vekovima koristile u kulinarske svrhe. Pretražujući na internetu određene recepte, saznaćete i o ogromnim koristima koje one imaju za ljudsko zdravlje, a ono što ćemo podeliti jeste da još uvek nema dokaza da su ove namirnice postale još jedan GMO proizvod, kao što su pšenica i kukuruz.

Humus

Kao što znamo, humus se pravi od leblebije, koja sadrži mnogo vrednih minerala, vitamina i vlakana. Osim na klasičan način, humus možete pripremiti i sa avokadom, pečenom crvenom paprikom ili čak graškom. Leblebija se ne preporučuje za konzumiranje samo osobama koje pate od gihta, jer sadrži mnogo purina koji izazivaju povećanje mokraćne kiseline.

Špargle

Mmmm, da li se sećate arome špargla na tiganju umotanih u slaninu? Sve dok su špargle prave, a slanina pravo meso, ovo bi bio divan zdrav prilog gotovo svakom glavnom jelu. Ovde ćemo ponovo dodati da je, kao i leblebija i špargla bogata purinima.

Pogledajte i neke ideje za:

- prilog sa šargarepom;

- prilog od brokolija.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest