Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Zdrave ideje za doručak sa pšeničnim mekinjama

Zdrave ideje za doručak sa pšeničnim mekinjama

Pšenične mekinje

Pšenične mekinje su sekundarni proizvod od mlevenja pšenice. One su veoma zdrave, zato što su bogate vlaknima. Sadrže i vitamine iz gurpe B, vitamine A, C i E, cinke, kalijum, magnezijum, selen. Sa mekinjama se sprema mnogo ukusnih i korisnih jela. Posobno su odgovarajuće za doručak, zato što će vas napuniti potrebnom energijom i vitaminima za uspešan dan.

Evo nekoliko ideja za zdrav doručak sa pšeničnim mekinjama:

Standardna konzumacija

Najlakši doručak sa pšeničnim mekinjama je da dodate jednu supenu kašiku u jednu šolju ili jednu činiju kiselog mleka. Dobro bi bilo da ostavite u frižideru da odstoji preko noći, ali možete da ih jedete i odmah. Po želji možete da zasladite jednom kašičicom meda ili da dodate orahe.

Ovsene mekinje

Palačinke sa pšeničnim mekinjama

Ako imate više vremena za doručak možete spremiti i palačinke sa pšeničnim mekinjama. Za četiri palačinke vam je potrebno 150 g kiselog mleka, jedno jaje, dve supene kašike mekinja i pola kašičice sode za hleb.

Dobro umutite jaje i mleko, dodajte sodu i mekinje. Izmešajte dobro i ostavite da odmori 15 minuta. Nakon toga sipajte jednu kutlaču smese u tiganj sa nelepljivim premazom i pecite sa obe strane. Ove palačinke su mnogo ukusne ako se posluže sa medom. Vreme pripreme je 25 minuta.

Keks sa pšeničnim mekinjama

Izuzetno ukusan, brz i jednostavan za spremanje keks sa mekinjama. U dubokoj posudi pomešajte 4 kašike pšeničnih mekinja sa 2 kašike ovsenih pahuljica. U njih dodajte 30 g svežeg sira, 1 kašiku kukuruznog skroba, 2 jaja, 1 kašičicu kvasca, 2 kašike zaslađivača i 1 kašiku istucanih orašastih plodva (bademi, kikiriki, orasi, itd.).

Mekinje

Smesa se sipa u male kalupe za pečenje tako što njihova debljina ne sme da nadmaši pola centimetra. Stavljaju se u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni. Peče se dok se ne dobije blago smeđa boja. Vreme spremanja je 20 minuta.

Mafini od mekinja

Mikserom umutite 3 kašike pšeničnih mekinja, 1 kašiku ovsenih mekinja, 4 kašike obranog mleka u prahu, 1 jaje, 1 belance, 1 kašičicu arome limuna, 1 kašičicu kvasca, zaslađivač.

Smesu sipajte u dva mala kalupa za kolač i pecite u rerni na 180 stepeni 15 minuta. Koliko god da jednostavno zvuči ovaj recept, njegov ukus je mnogo dobar, a vreme za spremanje sa konzumacijom ne bi trebalo da vam oduzme više od 25 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest