Pšenične mekinje su sekundarni proizvod od mlevenja pšenice. One su veoma zdrave, zato što su bogate vlaknima. Sadrže i vitamine iz gurpe B, vitamine A, C i E, cinke, kalijum, magnezijum, selen. Sa mekinjama se sprema mnogo ukusnih i korisnih jela. Posobno su odgovarajuće za doručak, zato što će vas napuniti potrebnom energijom i vitaminima za uspešan dan.
Evo nekoliko ideja za zdrav doručak sa pšeničnim mekinjama:
Standardna konzumacija
Najlakši doručak sa pšeničnim mekinjama je da dodate jednu supenu kašiku u jednu šolju ili jednu činiju kiselog mleka. Dobro bi bilo da ostavite u frižideru da odstoji preko noći, ali možete da ih jedete i odmah. Po želji možete da zasladite jednom kašičicom meda ili da dodate orahe.
Palačinke sa pšeničnim mekinjama
Ako imate više vremena za doručak možete spremiti i palačinke sa pšeničnim mekinjama. Za četiri palačinke vam je potrebno 150 g kiselog mleka, jedno jaje, dve supene kašike mekinja i pola kašičice sode za hleb.
Dobro umutite jaje i mleko, dodajte sodu i mekinje. Izmešajte dobro i ostavite da odmori 15 minuta. Nakon toga sipajte jednu kutlaču smese u tiganj sa nelepljivim premazom i pecite sa obe strane. Ove palačinke su mnogo ukusne ako se posluže sa medom. Vreme pripreme je 25 minuta.
Keks sa pšeničnim mekinjama
Izuzetno ukusan, brz i jednostavan za spremanje keks sa mekinjama. U dubokoj posudi pomešajte 4 kašike pšeničnih mekinja sa 2 kašike ovsenih pahuljica. U njih dodajte 30 g svežeg sira, 1 kašiku kukuruznog skroba, 2 jaja, 1 kašičicu kvasca, 2 kašike zaslađivača i 1 kašiku istucanih orašastih plodva (bademi, kikiriki, orasi, itd.).
Smesa se sipa u male kalupe za pečenje tako što njihova debljina ne sme da nadmaši pola centimetra. Stavljaju se u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni. Peče se dok se ne dobije blago smeđa boja. Vreme spremanja je 20 minuta.
Mafini od mekinja
Mikserom umutite 3 kašike pšeničnih mekinja, 1 kašiku ovsenih mekinja, 4 kašike obranog mleka u prahu, 1 jaje, 1 belance, 1 kašičicu arome limuna, 1 kašičicu kvasca, zaslađivač.
Smesu sipajte u dva mala kalupa za kolač i pecite u rerni na 180 stepeni 15 minuta. Koliko god da jednostavno zvuči ovaj recept, njegov ukus je mnogo dobar, a vreme za spremanje sa konzumacijom ne bi trebalo da vam oduzme više od 25 minuta.
Komentari