Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Ideje za sosove za ćufte

Ideje za sosove za ćufte

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1501
Ćufte u sosu

Iako su ćufte često praćene prilozima od krompira ili pirinča, ne smemo da zaboravimo da i sosovi mogu da nam odrade odličan posao i da budu dobra dopuna uz ćufte. Recepti koje smo izabrali su odgovarajući ne samo za ćufte od mesa, nego i za ćufte od povrća.

Sos od belog luka sa korijanderom

Potrebni sastojci: luk, 3 čena belog luka, 3 zelene paprike, kockica bujona, korijander, ulje.

Način pripreme: kockica bujona se rastvara u 300 ml vode. Na masnoći se proprži sitno iseckani luk i beli luk, nakon što se malo proprže, dodaje se i sitno iseckana paprika.

Dodaje se bujon i korijander i smesa se ostavlja da se malo krčka nekoliko minuta. Nakon toga se muti pomoću pasatora. Sos se poslužuje topao.

Čufte crveni sos

Naš sledeći predlog za sos uz ćufte je veoma ukusan i jednostavan. Ovog puta će biti sa paradajzima koje treba sitno da isečete i da stavite u posudu zajedno sa 200 ml vode ili nekog bujona - ostavite ih na ringli da provru. Kada paradajzi omeknu, smesa treba dobro da se pasira.

U posebnoj posudi se pravi zaprška pomoću masnoće u koju se dodaje brašno. Sipa se u pastu od paradajza i dodaju se crni biber, lovorov list, so, prstohvat šećera. Smesa se ponovo stavlja na ringlu da malo vri desetak minuta. Na kraju se stavlja malecka kockica maslaca.

Sos je odličan ne samo uz ćufte od mesa, nego i ćufte od krompira, makarone.

Poslednji predlog za sos je sa topljenim sirom - sos bude veoma ukusan da ćufte u vašem tanjiru mogu da ostanu u zadnjem planu. Evo i potrebnih sastojaka za njega:

Ćufte beli sos

Sos za ćufte sa topljenim sirom

Potrebni sastojci: tečna pavlaka, sok od paradajza, 1-2 supene kašike brašna, so, beli luk, bosiljak, maslac (ulje).

Način pripreme: stavite maslac u odgovarajuću posudu da se zagreje i dodajte brašno. Nakon što promeni svoju boju, vreme je da dodate tečnu pavlaku.

Neprestano mešajte i stavite nekoliko supenih kašika soka od paradajza (ili pire od paradajza). Nakon što smesa provri, smanjite ringlu i dodajte prstohvat soli, pasiran beli luk po ukusu i malo bosiljka za aromu.

Takođe predlažemo da pogledate ove ukusne predloge za:

- ćufte sa paradajz sosom;

- ćufte sa belim sosom;

- ćufte sa Bešamel sosom;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest