Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Rutin - koristi, svojstva i izvori

Rutin - koristi, svojstva i izvori

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
4086
Rutin, koristi, svojstva i izvori

Rutin je pravo prirodno čudo sa mnogobrojnim zdravstvenim koristima. Predstavlja prirodni flavodoid koji može da se otkrije u sastavu mnogih biljki - voću, povrću, integralnim namirnicama. Ova fito hemikalija, poznata kao vitamin P daje žuto-zelenu boju nizu biljnih vrsta, a koristan je u mnogim zdravstvenim aspektima.

Ako se negdre u literaturi sreću nazivi kao poput rutozida, sofrina, kvarcetina ili vitamin P, to znači da je reč o rutinu. On može da bude otkriven u većim dozama u sledećoj hrani:

- Integralna hrana poput heljde;

- Citrusi poput limuna, pomorandže, grejpfruta;

- Kora jabuke;

- Smokve;

- Crni i zeleni čaj;

- Biljke kao što su eukaliptus, glog, žuti kantarion, zova.

Žuti kantarion sadrži rutin

S obzirom na to da telu nisu potrebne visoke doze rutina, on može da se nabavi i dnevnim konzumacijom citrusa, drugog voća ili napitaka kao što je nepromenljiva šolja čaja.

Rutin je deo standardne zdrave hrane čoveka i orijentisan je na brigu o zdravlju srca, aterosklerozi i drugome.

Kao dobar antioksidans rutin smanjuje oksidativni stres i uništava slobodne radikale.

Protivupalna aktivnost dobro radi kod artritisa, bolova u zglobovima i drugim problemima povezanim sa kostima.

On povećava i elastičnost zidova krvnih sudova i ovo ima značaj kod lečenja hemoroida, proširenih vena. Veoma dragocena njegova sposobnost je da spreči formiranje tromba.

Vitamin P ima blagotvoran uticaj na regulisanje nivoa lipida, on povećava nivo dobrog holesterola. Njegov imunostimulirajući efekat takođe ga čini dobrim sredstvom za jačanje tela.

Osim za lečenje hemoroida, proširenih vena, ateroskleroze, primenjuje se kod hemoterapije za ublažavanje stanja pacijenta.

Da li se kriju zdravstveni rizici unosa rutina?

Heljda je izvor rutina

Ako se unosi kroz hanljive proizvode unos rutina ne stvara apsolutno nikakve probleme organizmu i smatra se u potpunosti bezopasnim, nezavisno od količine.

S obzirom na to da može da se unosi i kao dodatak ishrani, postoje neke mogućnosti za neželjene efekte kao što su mučnina i povraćanje, zamagljeni vid, glavobolja, vrtoglavica, crvenilo kože i osip, promene u srčanom ritmu, ukočenost mišića i otok zbog zadržavanja tečnosti.

Rutin, više poznat kao vitamin P, zapravo nije vitamin ali kada se uzima u kombinaciji sa vitaminom C, pomaže telu da izvuče koristi iz antioksidansnih svojstava askrobinske kiseline.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest