Najbolji izvori cinka

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
216
Najbolji izvori cinka

Bez cinka, čovekov organizam ne bi mogao da funkcioniše. Nedostatak cinka može dovesti do problema sa mozgom, bolesti kardiovaskularnog sistema, nervnog sistema, dijabetesa, alergija na hranu i mnogih drugih.

Čak i u vreme kada smo pogođeni pandemijom kononarivusa, stručnjaci preporučuju da ga unosimo preko određenih namirnica, u kojima ga ima u izobilju.

Namerno kažemo preko namirnica, jer ako odlučite da ga unosite preko suplemenata, morate biti mnogo oprezniji. Ne treba preterivati sa cinkom.

Dakle, hajde da se posebno fokusiramo na hranu bogatu cinkom koju treba da uključite u svoju svakodnevnu ishranu.

Pšenica i proizvodi od pšenice

To naravno uključuje pšenicu, pšenične klice i pšenične mekinje, kao i sve one proizvode koji se od njih mogu pripremiti - hleb i pekarski proizvodi, keksi, kolači, perece i sve vrste testenina. Redovno ih unosite u svoj meni, ali u manjim količinama.

Ostrige

Namirnice sa cinkom

Ostrige spadaju u namirnice najbogatije cinkom. One nisu samo prilično teška, već i skupa hrana. Zanimljivo, nekada se cena ostriga određivala njihovom težinom, a što je ostriga imala više gramova, toliko grama zlata je vredela. Da, ostrige teško možete da prejedete, ali imajte na umu ovu stvar!

Crveno meso

Jagnjeće meso se na našoj trpezi nalazi uglavnom na Uskrs i Đurđevdan, a veoma je bogato cinkom. Ne potcenjujte tipičnu poslasticu od iznutrica jagnjeta, jer jagnjeća džigerica sadrži dosta cinka.

U crveno meso spada i govedina i junetina. koju za razliku od jagnjetine, jedemo češće. Goveđa jetra kao i goveđi vrat su takođe namirnice veoma bogate cinkom.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi sadrže puno cinka

Mnogi orašasti plodovi sadrže cink i predstavljaju odličan izvor proteina za vegetarijance i vegane. Bademi, semenke bundeve i suncokreta imaju vrlo visok sadržaj cinka. Ipak, dovoljna vam je šaka orašastih plodova dnevno, jer ćete u suprotnom brzo početi da se gojite. Orašasti plodovi su veoma kalorični.

Mahunarke

Pasulj i sočivo? Tradicionalno su prisutni na balkanskoj trpezi. Bilo da su u obliku čorbe od pasulja, čorbe od sočiva, pečenog pasulja, pasulja u đuvečari ili janije od pasulja, on je omiljena hrana za većinu. Ne samo da je jeftiniji od ostalih namirnica koje smo naveli, već je i dobar izvor cinka.

Začini

Suvi začini su izvor cinka

Znamo da većina kuvara preporučuje upotrebu svežeg aromatičnog bilja za svoja kulinarska remek-dela, ali kada je u pitanju snabdevanje organizma cinkom, moraćete da verujete suvim začinima. Za ovu svrhu su posebno pogodni peršun i bosiljak. Dakle, jedite ih i sveže i sušene.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni