Dobro je poznata činjenica da treba da pazimo šta jedemo. Naravno, organizam je taj koji signalizira koju hranu preferira, a koja mu šteti. Svaki proizvod ima nešto što bi pomoglo telu da dobro funkcioniše. Poenta je odabrati meni koji će na njega najpozitivnije uticati.
Ugljeni hidrati su jedan od najvažnijih elemenata za telo. Mogu mnogo da daju, ali isto toliko i da oduzmu. Postoje dobri i loši ugljeni hidrati, zbog čega je važno da budete selektivni u pogledu toga šta jedete. Neki će vam dati snagu, energiju i zdrav imuni sistem, dok će drugi dati višak kilograma i veći rizik od niza bolesti.
Ako osetite da nešto nije u redu nakon što pojedete porciju pečenog krompira ili sendvič sa nogu iz kioska na ulici, možda ni sami ne shvatate da vaše telo i organizam ne podnose ugljene hidrate.
Uz odgovore na sledećih nekoliko pitanja saznaćete da li imate netoleranciju na ugljene hidrate.
1. Da li dobijate višak kilograma?
2. Da li se često osećate umorno, posebno posle obilnog obroka?
3. Da li vodite aktivan način života ili je vaš svakodnevni život više sedeći?
4. Nakon konzumacije ugljenih hidrata - nešto slatko, testenina ili druga hrana, želite li još?
5. Da li vam se vrti u glavi kada ništa niste jeli?
6. Da li imate povišen nivo šećera u krvi?
7. Da li vam smeta neki od sledećih problema - nesanica, bolovi u mišićima, akne, depresija, problemi sa hormonima?
Nakon što odgovorite na ova pitanja, saberite rezultat i ako imate više Da, pokušajte da promenite svoju ishranu u periodu od 2 nedelje. Isključite iz menija izvore skroba - voće, krompir, bundevu, kukuruz, šargarepu.
Fokusirajte se na hranu koja sadrži složene ugljene hidrate – mahunarke, kinou, heljdu, zeleno lisnato povrće, avokado, maslinovo ulje, citrusno voće, jagode, kivi, zelena jabuka. Neka sve bude umereno.
Nakon isteka tog vremena, trebalo bi da osetite olakšanje menjajući odgovore na neka pitanja na testu. Oni će biti drugačiji zbog supstanci koje ste uneli, odnosno korisnih ugljenih hidrata, koji će uticati na vaš šećer u krvi, težinu i energiju.
Komentari