Sočivo je proizvod sa bogatim sadržajem proteina biljnog porekla. Ono ima proteina koliko i meso, a složeni ugljeni hidrati, minerali i vlakna pored proteina čine ga izuzetno zdravim i korisnim prehrambenim proizvodom.
Sitna zrna sočiva imaju divne nutritivne i zdravstvene koristi koje se ne smeju propustiti. Često se uključuje u mediteranski jelovnik jer zasićuje, ali bez viška kalorija i masti.
To je razlog zašto se ovaj predstavnik porodice mahunarki često stavlja na sto, čineći ga ne samo delom jelovnika, već ponekad i njegovom pravom zvezdom.
Uzgajaju se različite vrste ove jeftine hrane bogate proteinima - žuto, smeđe, zeleno sočivo, narandžasto sočivo. Svaka od njih ima svoje prednosti i koristi za telo. Ono što se zna o narandžastom sočivu može da nas ubedi da ga češće uvrštavamo u svoj jelovnik.
Karakteristike narandžastog sočiva
Narandžasto sočivo je važan izvor proteina, vitamina E i gvožđa, što ga čini idealnim dodatkom vegetarijanskoj ishrani.
Ima odlične nutritivne kvalitete zbog visokog sadržaja proteina, folne kiseline, beta karotena, tiamina, kalcijuma, magnezijuma, vitamina PP i B, kao i rastvorljivih vlakana u svom sastavu.
Ovo čini narandžasto sočivo odličnom hranom koja se može uključiti u ishranu ljudi sa srčanim problemima i dijabetičara.
Narandžasta i druge vrste sočiva – razlike i sličnosti
U poređenju sa smeđim i zelenim sočivom, narandžasto sočivo ima mnogo mekšu teksturu i obično su zrna mnogo manja. Kuvaju se veoma brzo i gube deo svoje svetle boje.
Narandžasto sočivo ima sladak ukus i bogato je proteinima i gvožđem. Kada se podvrgne toplotnoj obradi, ova sorta menja boju u zlatno žutu. U stvari, reč je o promeni boje zrna sočiva kada mu otpadne ljuska, a samim tim i o promeni boje ove namirnice.
Narandžasto sočivo je podeljeno na polovine, tako da se kuva mnogo brže od većine mahunarki i štedi dragoceno vreme kuvanja, zbog čega je i preferirano. Pogodno je za pripremu krem supa od crvenog sočiva i pirea. Treba imati na umu visok sadržaj vrednih sastojaka u njemu, kao što su proteini, folna kiselina, gvožđe, beta karoten, tiamin, kalcijum, magnezijum, vitamini PP i B i mnogi drugi.
- Narandžasto sočivo je proizvod izuzetno pogodan za pripremu supa koje teže ka strukturi krem supa. Ovo je određeno manjim zrnima sorte, od kojih apetitni ukus ne pati. Još jedna od njegovih prednosti je odsustvo ljuske, zbog čega se kuva mnogo brže;
- Zahvaljujući prisustvu najvažnijih aminokiselina, koje se lako apsorbuju u organizam, narandžasto sočivo može da se uvrsti u jelovnik kao dodatni izvor proteina tokom glavnih postova, uključeno u razne dijete i mora biti prisutno u hrani vegetarijanaca.
Hranljivi i hemijski sastav narandžastog sočiva
Odličan izvor vlakana
Jedna šolja kuvanog sočiva sadrži približno 40 grama ugljenih hidrata, od kojih su 15 grama dijetalna vlakna. To praktično znači obezbeđivanje 44 odsto dnevnog preporučenog unosa vlakana za muškarce i 53 odsto za žene. Isto tako, 3, 6 grama šećera je prisutno u svakoj šolji kuvanog sočiva, što znači da ima mali uticaj na podizanje nivoa šećera u krvi;
Visok sadržaj proteina
Jedna šolja ovog sočiva sadrži 17, 8 grama proteina, što zadovoljava 32% dnevnih potreba za proteinima za muškarce i 38% za žene;
Bogato je vitaminima B
Sa visokim sadržajem vitamina B6, pantotenske kiseline i tiamina. Isto tako, kuvano narandžasto sočivo sadrži 358 mikrograma vitamina B9, takođe poznatog kao folna kiselina. Konzumiranje jedne šolje obezbeđuje 90 procenata potrebe za folnom kiselinom za odrasle. Neophodna je u sintezi crvenih krvnih zrnaca i DNK, za podršku energetskom metabolizmu.
Izvor gvožđa
6, 6 miligrama gvožđa sadrži jedna šolja kuvanog proizvoda. Muškarcima je potrebno 8 miligrama ovog minerala dnevno, što zadovoljava 82% dnevnih potreba muškaraca. Ženama je, pak, potrebno 18 miligrama gvožđa, pa 1 šolja sočiva obezbeđuje 37% preporučenog dnevnog unosa ovog minerala za žene.
Zdravstvene koristi i upotreba narandžastog sočiva
Promoviše zdravlje trudnica
Trudnoća kod žena predstavlja problem ako buduće majke nemaju neophodne hranljive materije koji su im potrebni da bi obezbedile sigurnu i zdravu trudnoću. Visok sadržaj vitamina B9, koji nosi folnu kiselinu, obezbeđuje zdrav razvoj mozga i sprečava urođene defekte kod fetusa kao što je spina bifida. Isto važi i za trudnice koje unose ovaj vitamin tokom trudnoće i one imaju manji rizik od prevremenog porođaja;
Povećava nivo energije
Nedostatak gvožđa je jedan od uzroka niskog nivoa energije. Gvožđe je važan deo hemoglobina, koji pomaže crvenim krvnim zrncima da prenose kiseonik. Pošto je narandžasto sočivo dobar izvor gvožđa, pomaže u izbegavanju neprijatnih zdravstvenih problema;
Korisno je za mršavljenje
Da bi se održala zdrava težina, kalorije se moraju kontrolisati. Jedna šolja kuvanog narandžastog sočiva sadrži 230 kalorija, vlakana i proteina, koji su važni za gubitak težine. Ispunjava stomak, sprečava glad i sprečava prejedanje. Vlakna takođe usporavaju ulazak ugljenih hidrata u krvotok, što održava nivo šećera u krvi normalnim;
Smanjuje rizik od srčanih oboljenja
ovo sočivo je dobar izvor folata i magnezijuma, hranljivih materija koje pomažu u smanjenju rizika od srčanih oboljenja. Magnezijum poboljšava protok krvi, kiseonika i hranljivih materija u telo, dok folna kiselina snižava nivoe homocisteina, koji izaziva srčana oboljenja. Redovno jesti narandžasto sočivo je radost za srce;
Sprečava brzo starenje
Obilje antioksidanata, vlakana, proteina, drugih esencijalnih vitamina i minerala povećavaju imunitet organizma prilikom konzumiranja proizvoda. Pored toga, antioksidansi prisutni u sočivu minimiziraju oštećenje ćelija i tkiva i uništavaju slobodne radikale. Zato konzumiranje narandžastog sočiva tokom 2-3 nedelje može povećati vitalnost;
Posvetljavanje kože
uz pomoć ovih sitnih zrna lako postižemo blistavu kožu. Pomešana u mlevenom obliku sa kurkumom i ružinom vodicom, to je divna maska za zdravu kožu;
Tretman suve kože
Potrebno olakšanje od suvoće kože može se postići uz pomoć sočiva. Namočeno preko noći, pretvara se u pastu i može se nanositi pomešano sa ružinom vodicom na suvu kožu. Efekat je snažan nakon samo nekoliko dana.
Naravno, najvažnija primena narandžastog sočiva je u kulinarstvu. Evo nekoliko ideja za kulinarsku upotrebu narandžastog sočiva:
- Salata sa sočivom;
Komentari