Kukuruzni Griz

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3882
Kukuruzni griz

Stare gozbe i moderni recepti su ogromna tema koja sugeriše mnoga poređenja i zaključke. Zanimljiva je i jer se ispostavlja da se hrana naših predaka danas neočekivano pokazuje kao nešto što izaziva veliko interesovanje i ima mnogo poštovalaca. Ovo se u punoj snazi odnosi na stari prehrambeni proizvod - kukuruzni griz.

Pošto je danas ova namirnica sve traženija, dobro je znati šta je, kako se priprema i od čega i u kojim receptima se može koristiti.

Opis kukuruznog griza

Kukuruzni griz je praktično grubo brašno dobijeno preradom sušenog kukuruza. Melje se u sitna zrna, ali ne tako fino kao za brašno.

Griz se dobija mlevenjem tvrdog zrna i zbog toga ne provri tokom kuvanja i zadržava svoj oblik. Kukuruzna krupica je u stanju da zadrži svojstva nakon kuvanja. Može se kuvati ili pržiti. Bez obzira kako se priprema, kukuruzna kaša blagotvorno deluje na organizam i pozitivno utiče na rad creva. Normalizuje i nervnu i moždanu aktivnost, jača telo i deluje protiv starenja. Stoga je danas ponovo otkrivena kao korisna budžetska hrana.

Hranljivi sastav i svojstva kukuruznog griza zavise od toga da li je integralno ili rafinisano. Da bi se dobila visokokvalitetna kukuruzni griz od celog zrna, može se napraviti ručnim mlevenjem zrna kukuruza. U prošlosti su se za ovu namenu koristili kameni avani, kojima su drobili zrna. Danas se koriste mlinovi gde se kukuruzni griz dobija kao nusproizvod mlevenja kukuruznog brašna.

Hranljivi i hemijski sastav kukuruznog griza

Kukuruzni griz koristi

Podaci se obično daju o sadržaju u 100 g suvog proizvoda. Kukuruzni griz sadrži:

- 12, 6 g vode

- 12, 68 g proteina

- 1, 05 g masti

- 68, 93 g ugljenih hidrata

- 3, 9 g vlakana

- 360 kalorija

Vitamini u kukuruznom gizu

Ovaj proizvod sadrži zavidne količine vitamina:

- 0, 387 mg vitamina B1

- 0, 28 mg vitamina B2

- 0, 08 mg vitamina B3

- 0, 58 mg vitamina B5

- 0, 103 mg vitamina B6

- 72 mkg vitamina B9

Sadržaj minerala u kukuruznom grizu

Sadržaj minerala je takođe izuzetan:

- 186 mg kalijuma

- 17 mg kalcijuma

- 47 mg magnezijuma

- 1 mg natrijuma

- 136 mg fosfora

- 1, 23 mg gvožđa

- 619 mikrograma mangana

- 189 mikrograma meda

- 1, 05 mikrograma cinka

Kukuruzni griz sastav

Sve doze su u 100 grama kukuruznog griza.

Zdravstvene koristi kukuruznog griza

Zahvaljujući svom hemijskom i nutritivnom sastavu, kukuruzni griz ima brojne zdravstvene koristi, ako se konzumira.

Kukuruzni griz sprečava prejedanje

Budući da dugo i dobro zasićuje telo, ova hrana čuva telo od prejedanja. Na taj način možete održati zdravu težinu i izbeći višak kilograma.

Kukuruzni griz povećava energiju

Kukuruzni griz je pogodna hrana za aktivne ljude. Daje energiju telu i sprečava umor. Dobro je u jelo od kukuruznog griza dodati povrće koje ovom jednostavnom i efikasnom obroku daje ukus i vlakna.

Podržava zdravlje kostiju i nervnog sistema

Ovom hranom može se povećati gustina kostiju i ojačati snaga koštanog sistema. Cink, fosfor i magnezijum podržavaju nervni sistem.

Kukuruzni griz poboljšava zdravlje srca

Ovaj proizvod sadrži selen u odličnim dozama, štiti od infekcija i jača imunitet. Zbog toga je pogodan za zdravlje srca, štiti od srčanog udara i srčane insuficijencije.

Kukuruzni griz štiti od anemije

Kukuruzni griz pripremanje

Gvožđa ima u izobilju u grizu. Hrana bogata gvožđem poboljšava cirkulaciju i obezbeđuje više goriva za telo.

Kako griz deluje na telo kada se uzima kao hrana

Ovaj proizvod sadrži puno kalijuma i magnezijuma, a kada se ta dva elementa spoje, postaju štit za srčani mišić. Ovo normalizuje ovaj važan organ i sprečava kardiovaskularne bolesti.

Akumulirajući tokoferol ili vitamin E, telo se uspešno oporavlja nakon duge bolesti ili nedavne operacije. Ova supstanca je prirodni antioksidans i istovremeno izvor mladosti i svežine. Zbog toga redovno hranjenje kukuruznim grizom čuva mladost kože, vraća oštećenu kosu i kožu, a noktima sjaj.

Sir koncentriše mnogo gvožđa. Element je neophodan i odraslima i deci u borbi protiv anemije ili kao profilaksa protiv nje. Zbog toga je dobro jesti griz u kritičnim danima perioda kada dame gube više krvi.

Cink obezbeđuje odličnu funkciju muškog i ženskog reproduktivnog sistema. Takođe brine o jetri. Vitamini grupe B su neophodni za normalizaciju psiho-emocionalne pozadine i stabilan rad centralnog nervnog sistema.

Čuvena kaša od griza, uz koju su stasale generacije na ovim prostorima, puni organizam energijom. Poboljšava pamćenje, viziju i percepciju. To je neophodan proizvod za sve uzraste. Sprečava demenciju kod starijih osoba.

Lekari pozivaju osobe sa hroničnom bolešću bubrega da u svoj jelovnik uvrste kukuruzni griz. Jelo je pogodno i za pacijente sa oboljenjima jednjaka, želuca i bešike.

Kukuruzni griz ima efekat omotača. Kada se uzme, štiti zidove želuca, ublažava bol i grčeve, uklanja nagomilanu sluz ili toksične materije iz digestivnog trakta. Sve ove prednosti smatraju se odličnom prevencijom protiv karcinoma gastrointestinalnog trakta.

Kukuruzni Griz

Kukuruzni griz sadrži optimalnu ravnotežu masti, proteina i ugljenih hidrata. To mu omogućava da se uključi u ishranu. Neophodno je smenjivati jela pripremljena na mleku sa onima pripremljenim na vodi. Dakle, tokom čitave dijete, telo se oseća dobro.

Upotreba kukuruznog griza u kuvanju

Od kukuruznog griza se najčešće prave kaša. Može se kuvati sa vodom ili svežim mlekom. Veoma je pogodan za malu decu, ali i za odrasle i starije ljude.

Pored toga, sa kukuruznim grizom pripremaju se zapečena jela, pudinzi, musevi. Može se koristiti za posipanje posude za pečenje umesto brašna, za pohovanje mesa ili povrća. Dodaje se u supe i soseve da bi se dobila gušća konzistencija. Proizvod za pravljenje kačamaka - palenta, je najpopularniji kod nas.

Možete probati kukuruzno brašno sa sirom, sa kruškom, napraviti pastirsku pitu, palačinke ili penjurliju, kukuruzni kolač ili sitne kolače i na kraju, ali ne i najmanje važno, popularnu desertnu griz alvu, koja se tradicionalno pravi sa pšeničnim grizom.

Najbolje je kukuruzni griz čuvati u dobro zatvorenoj metalnoj posudi. Najbolje je da ne bude u direktnom kontaktu sa svetlom da biste ga održali u upotrebljivom obliku.

Kontraindikacije za upotrebu kukuruznog griza

Ovu hranu dobro prihvataju sve starosne grupe, ali ipak postoje slučajevi kada treba biti oprezan sa njenom upotrebom. Ne treba ga jesti prečesto. Velike količine fosfora u prekomernom čestom hranjenju mogu osloboditi kalcijum i oštetiti koštano tkivo.

Takođe ne treba davati kukuruznu kašu deci sa duodenalnim problemima, kao ni bebama mlađim od 9 meseci.

Pacijenti sa gastritisom takođe treba da ga isključe iz svog jelovnika, ali sa povećanim nivoom kiselosti treba ga jesti umereno nakon dužeg toplotnog tretmana.

Pacijenti sa pankreatitisom takođe treba da ga isključe iz menija, ali je pogodan za dijabetičare.

Uz čir, distrofiju, konstipaciju i nizak nivo fibrinogena, nije dobra ideja jesti kukuruzni griz.

Koristite kukuruzni griz da napravite ukusne i zdrave recepte kao što su:

- kukuruzni hleb;

- palenta;

- kukuruzni hleb;

- kukuruzne lepinjice.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas