Mungo pasulj

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
317821
Mungo pasulj

Mungo pasulj predstavlja seme biljke Vigna radiata. Ona pripada porodici mahunarki /Fabraceae/. U Francuskoj nosi naziv fèves germées, u Grčkoj - rovitsa (ροβίτσα), a u Turskoj - mash filizi. Raste u Indiji, Bangladešu, Pakistanu, Indoneziji, Kambodži, Kini, Filipinima, Tajlandu, itd. Najbolje uspeva na mestima gde je vreme toplo i vlažno. Naziv ovog pasulja proizlazi iz reči mudga, koja u prevodu na sanskrit znači onaj koji isijava svetlost, Mala sjajna zrna pasulja svakako isijavaju sunce. Ona su zelenkasta i podsećaju na zrna graška. Ako se oljušte, može se videti unutrašnjost žute boje.

Istorija mungo pasulja

Mungo pasulj ima dugu istoriju. Njega Indijci kultivišu još pre mnogo vekova i oni mu daju naziv mnugo. Poreklo ove biljke se može tražiti u Indiji, Pakistanu i Bangladešu. Na ovim prostorima se njegov prototip može sresti kao divlja biljka. Na taj način je mungo pasulj postao deo tradicionalne lokalne kuhinje. Zanimljivo je da su se tokom arheoloških iskopavanja na ovim prostorima otkrila zrna.

Pretpostavlja se da ga je još pre 4000 godina tamošnje stanovništvo koristilo za ishranu. Takođe se smatra da se oko pre 3500 godina ova biljka kultiviše. Kultivisanje pasulja se postepeno širi od Indije do Kine, a takođe i do drugih zemalja Jugoistočne Azije. Prema istraživanjima specijalista, mugo pasulj je prenesen na Tajland pre 2200 godina.

Sastav mungo pasulja

Mungo pasulj sadrži dosta korisnih materija. Ova zelena zrna sadrže minerale poput mangana, magnezijuma, gvožđa, cinka i selena. Ona su izvor ugljenih hidrata, masti i proteina. Bogata su vitaminom A, vitaminom B12, vitaminom C i vitaminom E.

Mungo pasulj

Čuvanje mungo pasulja

Mungo pasulj nije zahtevan što se tiče čuvanja. Kao i većina namirnica, on se čuva na suvom i tamnom mestu.

Spremanje mungo pasulja

Mungo pasulj je jedna od namirnica koje se veoma cene i koriste u istočnoj kuhinji. Ima blagi ukus oraha. Može se koristiti za različite čorbe, pirea ili kao garnir za razna jela sa mesom. Veoma dobro se kombinuje sa morskim plodovima. Može se začiniti istočnim začinima poput đumbira, kurkume, karija, sumaka, pimenta, itd. Ali ga možete začiniti i po vašoj želji. U istočnoj kuhinji se ova vrsta pasulja najviše kombinuje sa basmati pirinčem.

Veoma dobro se kombinuje i sa povrćem. Zanimljivo je da se od njega prave i palačinke. Za to je potrebno da se zelena zrna potope u vodu na određeno vreme (između 9 i 12 sati), a zatim da se ispasiraju. Dobijeno pire se meša sa začinima po želji i mala količina pirea se stavlja u vruć tiganj, dok se ne dobije palačinka. Mungo pasulj služi i da se napravi slatka kaša sa kokosovim mlekom. U Kini se od njega prave klice. Za to je potrebno da se zrna dobro operu i da odstoje u vodi 24 sata.

Posle ih treba oprati i staviti u teglu, koja se pokriva krpom. Tegla se čuva na tamnom i hladnom mestu nekoliko dana, dok klice ne porastu. Za to vreme je potrebno da se zrna peru 2 puta dnevno. Kada su klice gotove, mogu se direktno staviti u salatu ili se čuvati u frižideru, ali ne dugo. Ako želite da skuvate pirinač, znajte da se on ne treba prethodno potapati u vodu. Dovoljno je da ga operete, očistite i stavite na vatru oko sat i po.

Saada vam predlažemo ideju za svežu salatu sa mungo pasuljem, koja će vam obnoviti energiju.

Salata sa mungo pasuljem

Potrebni sastojci: 1 šolja klica od mungo pasulja, 2 šolje spanaća, 2 paradajza, 50 g sira, 3 kašike kukuruza, 1 struk mirođije, 2 čena belog luka, sok od limuna, đumbir, kari, soja sos.

Način pripreme: Spanać operite i isecite, kao i paradajz i mirođiju. Stavite u činiju i dodajte im klice i kukuruz. Dodajte začine i promešajte. Preko narendajte sir. Salatu možete koristiti kao garnir za pečeno pile ili goveđe šnicle.

Koristi od mungo pasulja

Zbog bogatog sadržaja, mungo pasulj se smatra supernamirnicom. Jedna od prednosti u odnosu na druge vrste pasulja jeste da ga sistem za varenje lako usvaja, a da se pritom ne stvaraju gasovi. U indijskoj narodnoj medicini se proporučuje kao namirnica, koja odgovara svakom telesnom tipu prema ajurvedi (Vata, Vata-Pitta, Vata-Kafa, Pitta, Pitta-Vata, Pitta-Kafa, Kafa-Vata, Kafa-Pitta, Vata-Pitta-Kafa). Mungo pasulj je posebno dobar za ljude koji ne jedu meso, a za to psotoje dva glavna razloga.

On sadrži znatne količine proteina i aminokiselina, tako da ga u tom pogledu nikako ne treba potcenjivati. Druga prednost jeste (pogotovu biopasulja) da može da se konzumira bez problema i od strane osoba koje se samo sirovo hrane. Potrebno je, u tom slučaju, da se ostavi da proklija.

Prednost mungo pasulja jeste ta što on ne sadrži gluten. Tako da ga mogu konzumirati i oni koji nisu tolerantni na gluten. Takođe, treba se podsetiti da broj ljudi koji nisu tolerantni na ovaj sastojak stalno raste.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji