Crveno sočivo, koje do skora nije bilo mnogo poznato domaćicama, već se mirno vrti i u našim kuhinjama. Osim što je privlačne boje, vrlo je ukusno i brzo i jednostavno se priprema. Bogato je vlaknima, antioksidansima, folnom kiselinom, kalijumom, fosforom i magnezijumom, što ga uvrstava među najzdravije namirnice. Osim toga, brzo daje osećaj sitosti, čime se možete zaštititi od prejedanja i viška kilograma.
Sa crvenim sočivom se mogu pripremiti sva jela, koja se pripremaju sa običnim sočivom. Važno je znati da se crveno sočivo brže kuva, i zbog toga treba paziti da se ne prekuva i postane kaša.
Istovremeno, crveno sočivo je veoma pogodno za pripremu krem supa, čorbi, pirea i salata. Evo nekoliko interesantnih recepata, koje možete probati, ukoliko ste rešili da pripremite nešto sa crvenim sočivom.
Pire od pasulja i crvenog sočiva
Potrebni sastojci: 400 g zrelog pasulja, 400 g crvenog sočiva, 100 g maslaca, 200 ml svežeg mleka, 2 kašike brašna, 2 umućena jaja, so i biber po ukusu, nekoliko strukova peršuna.
Način pripreme: Pasulj i sočivo skuvati u posebnim posudama, jer sočivu treba mnogo manje vremena. Sjediniti ih, pasirati, i u dobijenu smesu dodati mleko, maslac i brašno. Sve kuvati dok se ne zgusne, pa dodati jaja, so i biber. Tako pripremljen pire servirati topao, posut sitno naseckanim peršunom.
Salata od crvenog sočiva
Potrebni sastojci: 500 g crvenog sočiva, 5 kiselih krastavčića, 1 pečena crvena paprika, 1 glavica crnog luka, 150 g slanine, maslinovo ulje, sirće, so i peršun po ukusu.
Način pripreme: Sočivo skuvati, i paziti da se ne prekuva. Ostaviti da se ohladi, staviti ga posudu i u njega dodati ostale sastojke, nasečene na kockice, i začine po ukusu.
Krem-supa od crvenog sočiva
Potrebni sastojci: 500 g crvenog sočiva, 1 šargarepa, 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 200 ml tečne pavlake, so po ukusu, nekoliko struka sveže nane
Način pripreme: Sočivo skuvati sa sitno naseckanim lukom, šargarepom i belim lukom. Sve prosejati kroz sito, i u tako dobijenu smesu dodati pavlaku. Promešati i gotovu supu servirati posutu sitno naseckanom nanom.
Komentari