Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Kako da pripremimo crveno sočivo

Kako da pripremimo crveno sočivo

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
216
Crvenoi sočivo

Crveno sočivo, koje do skora nije bilo mnogo poznato domaćicama, već se mirno vrti i u našim kuhinjama. Osim što je privlačne boje, vrlo je ukusno i brzo i jednostavno se priprema. Bogato je vlaknima, antioksidansima, folnom kiselinom, kalijumom, fosforom i magnezijumom, što ga uvrstava među najzdravije namirnice. Osim toga, brzo daje osećaj sitosti, čime se možete zaštititi od prejedanja i viška kilograma.

Sa crvenim sočivom se mogu pripremiti sva jela, koja se pripremaju sa običnim sočivom. Važno je znati da se crveno sočivo brže kuva, i zbog toga treba paziti da se ne prekuva i postane kaša.

Istovremeno, crveno sočivo je veoma pogodno za pripremu krem supa, čorbi, pirea i salata. Evo nekoliko interesantnih recepata, koje možete probati, ukoliko ste rešili da pripremite nešto sa crvenim sočivom.

Pire od pasulja i crvenog sočiva

Potrebni sastojci: 400 g zrelog pasulja, 400 g crvenog sočiva, 100 g maslaca, 200 ml svežeg mleka, 2 kašike brašna, 2 umućena jaja, so i biber po ukusu, nekoliko strukova peršuna.

Način pripreme: Pasulj i sočivo skuvati u posebnim posudama, jer sočivu treba mnogo manje vremena. Sjediniti ih, pasirati, i u dobijenu smesu dodati mleko, maslac i brašno. Sve kuvati dok se ne zgusne, pa dodati jaja, so i biber. Tako pripremljen pire servirati topao, posut sitno naseckanim peršunom.

Supa od crvenog sočiva

Salata od crvenog sočiva

Potrebni sastojci: 500 g crvenog sočiva, 5 kiselih krastavčića, 1 pečena crvena paprika, 1 glavica crnog luka, 150 g slanine, maslinovo ulje, sirće, so i peršun po ukusu.

Način pripreme: Sočivo skuvati, i paziti da se ne prekuva. Ostaviti da se ohladi, staviti ga posudu i u njega dodati ostale sastojke, nasečene na kockice, i začine po ukusu.

Krem-supa od crvenog sočiva

Potrebni sastojci: 500 g crvenog sočiva, 1 šargarepa, 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 200 ml tečne pavlake, so po ukusu, nekoliko struka sveže nane

Način pripreme: Sočivo skuvati sa sitno naseckanim lukom, šargarepom i belim lukom. Sve prosejati kroz sito, i u tako dobijenu smesu dodati pavlaku. Promešati i gotovu supu servirati posutu sitno naseckanom nanom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni