Glikemijski indeks je pokazatelj koliko brzinom se jedna namirnica pretvara u glukozu. Glukoza je glavni izvor energije u organizmu. Glikemijski ideks pokazuje koliko se nakon konzumacije određenih namirnica povišava nivo šećera u krvi.
Visok glikemijski indeks pokazuje da se namirnica brzo transformiše u glukozu.
Glikemijski indeks glukoze je 100. Glikemijski pokazatelj svake namirnice se poredi sa onim od glukoze.
Glukoza u ljudskom organizmu obezbeđuje energiju mozgu.
Kada se konzumiraju namirnice sa visokim glikemijskim indeksom, onda se nivo šećera brzo povišava. To, sa svoje strane, vodi do stvaranja insulina u organizmu. On snižava nivo šećerne krvi. Na taj način, masne naslage se ne pretvaraju odmah u glukozu.
Namirnice sa niskim glikemijskim indeksom su glavni element svake dijete.
U zavisnosti od glikemijskog indeksa, namirnice se dele u tri grupe:
- Namirnice sa niskim glikemijskim indeksom - to su namirnice, čiji je glikemijski indeks ispod 55.
- Namirnice sa srednjim glikemijskim indeksom - u ovu grupu spadaju namirnice čiji je glikemijski indeks od 55 do 70.
- Namirnice sa visokim glikemijskim indeksom - to su namirnice čiji je glikemijski indeks preko 70.
Glikemijski indeks različitih vrsta mesa
- Svinjsko meso ima glikemijski indeks 50
- Goveđe meso ima indeks 40
- Pileće meso ima glikemijski indeks 30
- Meso ribe ima glikemijski indeks 38.
Komentari