Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Glikemijski indeks različitih vrsta mesa

Glikemijski indeks različitih vrsta mesa

Hristiliana DimitrovaHristiliana Dimitrova
Šef kuhinje
3391
Teletina

Glikemijski indeks je pokazatelj koliko brzinom se jedna namirnica pretvara u glukozu. Glukoza je glavni izvor energije u organizmu. Glikemijski ideks pokazuje koliko se nakon konzumacije određenih namirnica povišava nivo šećera u krvi.

Visok glikemijski indeks pokazuje da se namirnica brzo transformiše u glukozu.

Glikemijski indeks glukoze je 100. Glikemijski pokazatelj svake namirnice se poredi sa onim od glukoze.

Glukoza u ljudskom organizmu obezbeđuje energiju mozgu.

Kada se konzumiraju namirnice sa visokim glikemijskim indeksom, onda se nivo šećera brzo povišava. To, sa svoje strane, vodi do stvaranja insulina u organizmu. On snižava nivo šećerne krvi. Na taj način, masne naslage se ne pretvaraju odmah u glukozu.

Namirnice sa niskim glikemijskim indeksom su glavni element svake dijete.

U zavisnosti od glikemijskog indeksa, namirnice se dele u tri grupe:

- Namirnice sa niskim glikemijskim indeksom - to su namirnice, čiji je glikemijski indeks ispod 55.

- Namirnice sa srednjim glikemijskim indeksom - u ovu grupu spadaju namirnice čiji je glikemijski indeks od 55 do 70.

- Namirnice sa visokim glikemijskim indeksom - to su namirnice čiji je glikemijski indeks preko 70.

Glikemijski indeks različitih vrsta mesa

- Svinjsko meso ima glikemijski indeks 50

- Goveđe meso ima indeks 40

- Pileće meso ima glikemijski indeks 30

- Meso ribe ima glikemijski indeks 38.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni