Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se kuva artičoka

Kako se kuva artičoka

Nina NordNina Nord
Džedaj
119
Punjena artičoka

Artičoka je ukusno i hranljivo povrće, koje ne sadrži kalorije, zato se preporučuje za dijetetsku ishranu. Važno je samo da znate kako se čisti artičoka.

Najlakše se to može desiti uz pomoć pola limuna. On se iscedi u posudu sa vodom. Odseče se stablo artičoke tamo gde se veže sa cvetom koji su ustvari jede.

Nakon toga se odseče stablo, artičoka se natrlja sa preostalom polovinom limuna tačno na mestu preseka. Seku se spoljašnji grubi listovi, s vremena na vreme se potapa u limunsku vodu.

Dno istrljamo od dlačica uz pomoć kašičice i artičoku ostavljamo u vodi sa sokom od limuna. Pravilno očišćena artičoka ima oblik čaše.

Kada kupujete artičoku, treba da birate povrće srednje veličine, sa neotvorenim cvetovima i gustim listovima bez osušenih i braon ivica po listovima.

U centru se nalazi srž ovog ukusnog povrća. Pripremite ukusnu grčku salatu sa artičokom. Potrebno vam je 8 srednjih artičoka, sok od 1 limuna, 2 paradajza, so, biber i peršun po ukusu, 1 čen belog luka i 1 kašičica maslinovog ulja.

Kuvana artičoka

Povrće očistite i isecite na tanke kriške. Paradajz poparite u vreloj vodi i oljuštite, isecite na tanke kriške ili na kockice.

Isečeno povrće začinite sitno iseckanim belim lukom, pomešanim sa začinima i sokom od limuna i maslinovim uljem. Ostavite da se ohladi 1 sat u frižideru i servirajte.

Artičokoa je ukusna i kada se kuva i začini začinima, ali ima fantastičan ukus kada se pripremi sa jajetom i plavim sirom.

Za pripremu plavog omleta sa artičokom je potrebna 1 artičoka, 1 jaje, 125 g gorgonzole, 15 g maslaca, 1 supena kašika soka od limuna, biber i zeleni začini po ukusu.

Artičoka se čisti i skuva u vodi sa dodatkom soka od limuna, da ne potamni. Kuvanu artičoku sečmo na tanke komade i stavljamo u pleh, namazan maslacem.

Odozgo stavljamo dve trećine plavog sira, izmrvljenog na komade. Rastopimo preostali maslac i pržimo jaje na oko.

Prženo jaje stavljamo na plavi sir, a preko belanca rasporedimo preostali sir, ne pokrivamo žumance.

Pečemo bez poklopca na 180 stepeni 5 minuta. Jelo serviramo toplo i posipamo biberom i zelenim začinima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni