bonapeti.rs»Članci»Začini»Kres Salata

Kres Salata

AdminAdmin
Glavni urednik
22831
Kres salata

Kres salata (Nasturtium Officinale) je poznata još i kao potočara, mokriš ljuti ili gorušica vodena. Naziv joj dolazi zbog karakteristike da raste pokraj izvora, planinskih potoka i reka do 1500 m nadmorske visine. Potočarka spada u biljke, dok je neki specijalisti operedljuju kao zeljasto povrće, pa se u Južnoj Evropi i Srednjem Istoku koristi kao sastojak za razne salate.

Vrtna kres salata (Lepidium sativum), poznata isto kao i potočarka, poreklom je severno - istočnog dela Afrike i jugozapadnog dela Azije. Pripada porodici kupusnjča i spada u jednogodišnje biljke. Kres salata (Lepidium sativum) se ne može gajiti u bašti sa ostalim začinima, jer najbolje uspeva u plitkim vodama, a posebno kod izvora.

Njeno gajenje u saksijama nije teško, samo ako zadovoljate redovne potrebe ove biljke za vodom. Kres salata se seje privh 7-10 dana ranog proleća dok ne dođe vreme vrućina i ponov krajem leta. Redovi treba da budu udaljeni jedni od drugih 20-25 cm. Kasnije, kada se prorede, biljke treba ostaviti da budu udaljene jedna od druge na 8-10 cm.

Za 2-3 sedmice nakon što kres nikne, već se može brati. Za ovoj kratak period se redovno poliva i đubri se jedanput. Od kresa se mogu gajiti i klice, ali i cela biljka koja dostiže do 30 - 60 cm visine.

Istorija kresa

Persija se smatra zemljom porekla kres salate, on ova biljka se smatra jednom od prvih biljaka koje su ljudi počeli da gaje - grčki i persijski vojnici su je koristili kao stimulans i kao sredstvo za bolji tonus i izdržljivost. U Evropu kres je došao još odavno, gajio se u Grčkoj i Rimu. U Egiptu se ova biljka veoma cenila, a bila je i poklon faraonima u piramidama.

Rimljani su kres nazivali "naboran nos", zbog pikantnog mirisa koji ova biljka ima. Postoje i vrdnje da je Hipokrat osnovao prvu bolnicu blizu potoka, pored kojeg je rastao kres, da bi koristio njegove stabiljke za lečenje pacijenata. Gajenje kresa počinje u 16. veku, a ova biljka raste kao divlja na teritoriji cele Evrope. Listovi kresa su glatki, ovalni i imaju jarku zelenu boju.

Začin kres

Sastav kres salate

100 g kres salate jedva ima 100 kalorija. Kres je odličan izvor lako usvojivog joda, a pored joda, sadrži i vitamine: A, B1, B2, E, PP. Što se tiče minerala, sadrži sumpor, hrom, kalijum, mangan, magnezijum i kalcijum. Listovi kres salate su bogati vitaminima: C, P, vitaminima B grupe, kalcijumom, magnezijumom, jodom, gvožđem, kao i karotenom, rutinom i drugim mineralima. Ova biljka je bogata hemijskim materijama, među kojima su glukozinolati, lutein, flavonoidi, ugljovodonične kiseline. 80 g kres salate obezbeđuje pet preporučenih porcija voća i povrća na dan.

Odabir i čuvanje kres salate

Kada na pijaci birate kres salatu, obratite pažnju da li ona ima svežu zelenu boju i da li ima na sebi žute i uvele listove.

Da sačuvate svežinu kres salate duže vreme, takođe postoji trikovi. Kres salata neće požuteti, ako je uvijete u vlažan papir od novina. Tako kad je uvijete i stavite u donju pregradu frižidera, možete joj produžiti rok trajanja još 1-2 dana. Ako u trenutku blizu vas nemate frižider, onda kres salatu potopitedo pola stabiljke u šolju hladne vode.

Spremanje kres salate

Duga istorija kres salate je veoma interesantna. Važno je znati da kres salata nema dugi rok trajanja, pa je zato poželjno da je spremate odmah čim je kupite. Na engleskom dvoru su je nekada nazivali "hlebom siromašnih" zbog tradicije da radnička klasa ujutru doručkuje sendvič sa kres salatom ili samo kres salatu, ako nije bilo hleba.

Danas je kres salata omiljeni gost raznih čorbi i salata u kombinaciji sa maslinovim uljem ili sićetom. Kres salata se može koristiti kuvana sa zelenim lisnatim povrćem i sa krompirom u krem supi. Ukus i aroma ove biljke odgovaraju za salate sa avokadom i soseve za ribu, a može poslužiti i kao ukras pečenom mesu i mesu divljači. Često se koristni kao garnir za glavna jela. Neki autori kres salatu nazivaju - prirodna supernamirnica.

I dan danas se kres salata koristi za sendviče. Konzumira se kao garnir za crveno meso, ribu ili živinu, dodaje se salatama ili pireu. Listovi kres salate su sočni sa pikantnim ukusom, koji često podsećaju na ukus rena.

Klice vrtnog kresa su ukusne i korisne i mogu se gajiti u saksijama u bilo koje doba godine. Listove kres salate secite kao vlašac i slobodno ih dodajte sitnom siru ili kriški hleba sa maslacem.

Prolećna salata sa kresom

jaja - 6 komada

špargla - oko 30 strukova

kres salata - 100 g

maslinovo ulje - 3 kašike

parmezan - 100 g

Supa sa kresom

Način pripreme: Jaja kuvajte 5 minuta, ohladite ih, oljuštite ih i isecite na 2 ili 4 jednaka dela. Očistite šparglu i ostavite samo beli deo. Nakon toga ih stavite u posoljenu vodu da se kuvaju 4 minuta ili dok ne postanu meke. U velikoj činiji pomešajte špargle sa kres salatom i preko poređajte jaja. Poprskajte maslinovimm uljem, sa malo soli i bibera i rendanim parmezanom.

Koristi od kres salate

Kres salata je poznata po svojim lekovitim svojstvima kada su u pitanju čirevi po koži, dezinfekcija usne duplje i sistema za varenje. Treba biti redovno na meniju trudnica i dece. Ne bi trebalo da se preteruje sa konzumacijom ove biljke jer ima jako diuretsko dejstvo - podstiče eliminaciju urina i na taj načn potpomaže da se organizam očisti od toksina. Potpomaže i dobar rad bubrega, olakšava uriniranje i ublažava probleme sa bešikom.

U raznim kulturama se kres salata koristila za razbijanje kemane u bubregu ili bešici. U prošlosti se kres koristio kao biljka za san, koja umiruje nervni sistem. Indijanci u Severnoj Americi su kres salatu koristili kod bolova u bubrezima i jetri, kao i za razbijanje kamena u žuči. U Engleskoj se za vreme kraljice Viktorije kres salata konzumirala kao sredtsvo za zaštitu od skorbuta, naravno, mnogo pre nego što su pomorandže postale dostupne.

Kres salata se preporučuje kod smanjene funkcije štitne žlezde, zbog visokog sadržaja joda. Poseduje antioksidantno dejstvo i podstiče varenje. Kres salata se korisiti za poboljšanje proizvodnje žuči, koja poboljšava rad jetre, za ublažavanje bolova u žuči, a poznato je da kres salata poboljšava varenje. Visok sadržaj gvožđa je koristan kod stanja anemije, a gvožđe u kombinaciji sa folnom kiselinom, koja se takođe nalazi u ovoj biljci, čini kres salatu odličnom za trudnice.

Kres salata je odlična namirnica za osobe koje se fizički dosta opterećuju. Bogata je antioksidantima i suzbija stres kod velikih preopterećenja i omogućava masksimalnu iskoristivost kod napornih treniranja. Čak i male količine kres salate odmah povećavaju količinu antioksidanat u telu. Konzumacija kres salate pre opterećenja će vas zaštititi od negativnih posledica intenzivnih treninga.

Čorba

Kres salata je najbogatiji prirodni izvor specifičnog eteričnog ulja gorčice feniletil izotiocijanat (PEITC), koje u ispitivanjima sa životinjama je pokazalo da se uspešno bori sa ćelijama raka. Kres salata može smanjiti rizik od raka dojke i od raka prostate.

Ulepšavanje i mršavljenje uz kres salatu

Još poznati engleski narodni lekra u 17. veku - Nikolas Kalpeper je preporučivao gorak, blago lutkast ukus kres salate za čišćenje lica od bubuljica i fleka. Danas je kres veoma efikasno sredstvo za uklanjanje pega i negu kose.

Kres se koristi za pojedine vrste kozmetičkih preparata. Osim što poboljšava kvalitet kose i noktiju, on pomaže u borbi sa ekcemom i iritacijama. Poznato je da su Francuzi najverovatnije uklanjali pege i "brisali" fleke uz pomoć soka od kres salate, koji ima jako izbeljujuće dejstvo.

Kres salata vam može pomoći da smršate, jer spad u niskokalorično povrće. Ona može biti glavi sastojak raznih dijeta. Treba uzeti u obzir da je 85% kalorija u kres salsti u obliku proteina, što je veoma velika količina.

Ako kres salatu uključite u vašu svakodnevnu ishranu, ubrzaćete metabolizam, poboljšaćete fizičku izdržljivost, a dodatno će vam ova magičana biljka pomoći da eliminišete suvišnu tečnost iz organzma, jer je neverovatan antioksidant.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas