Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Šta ide uz jagnjeće pečenje?

Šta ide uz jagnjeće pečenje?

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
1974
Šta ide uz jagnjeće pečenje?

U narednim redovima pokazaćemo vam šta treba da stavite na svoj sto, služeći pečeno jagnjeće meso, koje je upravo izvađeno.

Salate za pečenu jagnjetinu

Klasična salata koja se služi uz jagnjeće pečenje je zelena salata. Bez ikakvih improvizacija. Samo zelena salata, rotkvice, krastavci i mladi luk. Po želji možete dodati i mladi beli luk. Začinite uljem, jabukovim sirćetom i solju. Ako želite da se držite klasike, nemojte zameniti ulje maslinovim uljem ili jabukovo sirće balzamiko sirćetom. Međutim, jagnjetina se od uvek jede oko Uskrsa i Đurđevdana i ide ruku pod ruku sa klasičnom zelenom salatom.

Predjela i mezetluci za jagnjeće pečenje

Ne bismo vam preporučili da na trpezu stavljate mesna predjela (suve kobasice, sudžuke, šunke, pastrme i sl.) osim ako vam nije žao glavnog jela i želite da vam ostane. Prirodno je pretpostaviti da će svi željno iščekivati „pojavu” pečenog jagnjeta. Ipak, možete ponuditi beli sir, serviran sa ili bez začina, ali lepo ukrašen peršunom. Za raznovrsnost, na sto možete staviti i nekoliko čenova mladog belog luka i crnog luka, koji se odlično slažu sa ukusom jagnjetine. A zašto ne masline?

Prilozi za jagnjeće pečenje

Prilozi za pečenu jagnjetinu

Ako ste pored pečenja jagnjetine imali vremena da se bavite i pripremom jagnjeće sarmice – odlično! Savršeno ide uz pečenu jagnjetinu. U slučaju da niste imali toliko vremena, samo poslužite jagnjetinu i mladi krompir. Možete ga dinstati na maslacu ili ga direktno ispeći zajedno sa jagnjetinom (mladi krompir se dodaje pred kraj pečenja). Poslednja opcija je još bolja, jer štedi mnogo vremena, a krompir će imati ukus od samog mesa i začina koje stavite na njega.

Alkoholna pića za jagnjeće pečenje

Jagnjeće pečenje najbolje ide uz vino, ali i pivo. Ali, tipično u našem stilu, otvaramo sto sa čašom rakije u ruci. Nemojte misliti da je pogodna samo za salatu od paradajza i krastavca (šopska salata). Zelena salata se dobro slaže sa gotovo svim vrstama alkohola, uključujući mastiku.

Bezalkoholna pića za jagnjeće pečenje

Uz pečeno jagnje ide vino

Ovde ćemo, bez ikakve sumnje, na prvo mesto staviti airan. Ako jedete jagnje u svom selu ili u prirodi, onda otvorite domaći kompot. Nije ni bitno od kakvog je voća, važno je da je domaći i da bi se sigurno složilo sa pečenom jagnjetinom, posebno ako razmišljate o zelenom travnjaku svog dvorišta. Čak bismo vam malo i pozavideli!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest