Đumbir je egzotična biljka koja je popularan kulinarski začin. Osim ukusa, ima i koristi za zdravlje, zbog čega je popularan širom sveta i uzgaja se na mnogim mestima.
Da bi se korisni koren biljke duže sačuvao, jedan od načina da se čuva je tako što se priprema ušećereni đumbir. Karakteristike biljke i način pripreme kandiranog đumbira čine ga jedinstvenim.
Poznato je da koren đumbira sadrži oko 400 hemijskih jedinjenja - mnogo vitamina, minerala i eteričnih ulja. Svež koren biljke sadrži samo 90 kilo kalorija. U sušenoj verziji sa šećerom, kalorije se povećavaju na 200-300, tako da ideja da je ušećereni đumbir koristan za gubitak težine nije sasvim tačna. Ogromne koristi su zbog hemijskog sastava ove varijante.
- slatko iskušenje savršeno se nosi sa upalom grla i kašljem i omiljeni je lek za decu;
- stabilizuje nervni sistem, nosi se sa stresom i depresijom;
- pozitivno utiče na imunitet;
- poboljšava protok krvi, jačajući zidove krvnih sudova;
- dobra je profilaksa za zatvor;
- antiinflamatorno i analgetičko sredstvo za tegobe kičme;
- poboljšava pamćenje i koncentraciju i pogodan je za mentalni stres.
Ovaj proizvod ima svoje pozitivne efekte posebno za oba pola. Kod muškaraca poboljšava libido, reguliše hormonsku pozadinu i muškaraca i žena, prirodni je afrodizijak.
Postoje i upozorenja o potencijalnim štetama. One se mogu javiti sa prekomernom konzumacijom ušećerenog đumbira - to su dijareja, loše varenje, kiseline u želucu. Pacijenti sa čirom na želucu treba da budu oprezni. Pečenje u grlu je takođe neprijatna nuspojava konzumiranja kandiranog đumbira.
Ova slatka poslastica se može pripremiti kod kuće za čuvanje većih količina začinskog ploda, kao i za upotrebu u kulinarskim receptima. Evo jednostavnih koraka za ušećereni đumbir:
- koren - oko 200 grama, oljušten i isečen na kriške;
- prelijte komade sa 2 šolje vode i kuvajte 10 minuta, a zatim ocedite;
- od 200 grama šećera i 150 mililitara vode pripremiti sirup, pomešati ga sa đumbirom i kuvati dok komadići ne postanu providni (oko 15-20 minuta);
- na kraju se komadi uvaljaju u šećer i limunsku kiselinu. Po želji se može dodati cimet ili karanfilić;
- komadiće ušećerenog đumbira ostavite da se ohlade i osuše 2 sata i tako se dobijaju ukusne ušećerenee kriške.
Komentari