Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Ušećereni đumbir - koristi od njega i priprema kod kuće

Ušećereni đumbir - koristi od njega i priprema kod kuće

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3955
ušećereni đumbir
Fotografija: Sevda Andreeva

Đumbir je egzotična biljka koja je popularan kulinarski začin. Osim ukusa, ima i koristi za zdravlje, zbog čega je popularan širom sveta i uzgaja se na mnogim mestima.

Da bi se korisni koren biljke duže sačuvao, jedan od načina da se čuva je tako što se priprema ušećereni đumbir. Karakteristike biljke i način pripreme kandiranog đumbira čine ga jedinstvenim.

Poznato je da koren đumbira sadrži oko 400 hemijskih jedinjenja - mnogo vitamina, minerala i eteričnih ulja. Svež koren biljke sadrži samo 90 kilo kalorija. U sušenoj verziji sa šećerom, kalorije se povećavaju na 200-300, tako da ideja da je ušećereni đumbir koristan za gubitak težine nije sasvim tačna. Ogromne koristi su zbog hemijskog sastava ove varijante.

- slatko iskušenje savršeno se nosi sa upalom grla i kašljem i omiljeni je lek za decu;

- stabilizuje nervni sistem, nosi se sa stresom i depresijom;

- pozitivno utiče na imunitet;

- poboljšava protok krvi, jačajući zidove krvnih sudova;

kako se priprema ušećereni đumbir

- dobra je profilaksa za zatvor;

- antiinflamatorno i analgetičko sredstvo za tegobe kičme;

- poboljšava pamćenje i koncentraciju i pogodan je za mentalni stres.

Ovaj proizvod ima svoje pozitivne efekte posebno za oba pola. Kod muškaraca poboljšava libido, reguliše hormonsku pozadinu i muškaraca i žena, prirodni je afrodizijak.

Postoje i upozorenja o potencijalnim štetama. One se mogu javiti sa prekomernom konzumacijom ušećerenog đumbira - to su dijareja, loše varenje, kiseline u želucu. Pacijenti sa čirom na želucu treba da budu oprezni. Pečenje u grlu je takođe neprijatna nuspojava konzumiranja kandiranog đumbira.

Ova slatka poslastica se može pripremiti kod kuće za čuvanje većih količina začinskog ploda, kao i za upotrebu u kulinarskim receptima. Evo jednostavnih koraka za ušećereni đumbir:

- koren - oko 200 grama, oljušten i isečen na kriške;

- prelijte komade sa 2 šolje vode i kuvajte 10 minuta, a zatim ocedite;

- od 200 grama šećera i 150 mililitara vode pripremiti sirup, pomešati ga sa đumbirom i kuvati dok komadići ne postanu providni (oko 15-20 minuta);

- na kraju se komadi uvaljaju u šećer i limunsku kiselinu. Po želji se može dodati cimet ili karanfilić;

- komadiće ušećerenog đumbira ostavite da se ohlade i osuše 2 sata i tako se dobijaju ukusne ušećerenee kriške.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest