Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da pripremite sušeno voće kod kuće

Kako da pripremite sušeno voće kod kuće

Stanislava ValkovaStanislava Valkova
Inovator
2240
Kako da pripremimo sušeno voće u kućnim uslovima

Šta kažete na ideju sušenja voća kod kuće, čime ćete osigurati slatke trenutke i ukusne sastojke za vaše voćne kolače i sirove bombone?

U suštini, bilo koje voće možete osušiti u rerni za samo nekoliko sati. Popularne opcije suvog voća uključuju kajsije, trešnje, brusnice, jabuke, banane, pa čak i paradajz, ali možete probati i da sušite mango, citrusno voće, breskve, kivi, ananas - šta god da rešite.

Priprema domaćeg sušenog voća vrši se na 2 glavna načina:

Sušenje voća na otvorenom

Ova tehnika je pogodna za one koji žive u oblastima gde je procenat vlažnosti vazduha relativno nizak.

Da osušite voće na otvorenom, operite i isecite voće, stavite ga u veliki pleh obložen upijajućim papirom. Pleh se stavlja u što provetreniju prostoriju (ne klimatizovanu) i svaki dan se menja upijajući papir i okreću kriške voća.

Imajte na umu da proces sušenja na vazduhu traje između 10 i 14 dana.

Sušenje voća u tepsiji

Sušenje voća u kućnoj rerni

Najlakša stvar na svetu. Zagrejte rernu na 60 stepeni u režimu "Turbo". Za vreme koje je potrebno da se rerna zagreje, isecite voće na tanke kriške i poređajte na tešku rešetku za pečenje. Plodovi se mogu malo začiniti cimetom ili karanfilićem (naravno mlevenim) i dobro izmešati.

Imajte na umu da svako voće zahteva drugačije vreme sušenja, ali minimalno trajanje je 6 sati.

S vremena na vreme proveravajte rernu i uverite se da nije pregorela voće.

Kako čuvati sušeno voće?

Najbolji način za čuvanje sušenog voća bi bio na hladnom i suvom mestu kada je u hermetički zatvorenoj posudi, bolje je izabrati posudu sa vakuumom kako bi se obezbedio što manji prodor kiseonika u posudu.

Kako se čuva sušeno voće

Naravno, poželjne su staklene posude, a ako želite da sušeno voće čuvate duže vreme, trebalo bi da ga čuvate u frižideru.

Suvo voće se čuva i u staklenoj posudi sa zatvorenim poklopcem.

Tako da možemo uživati u njima čak i 3 meseca.

Zbog toga je domaće sušeno voće veoma dobar izvor energije i može se koristiti kao dodatak u:

- voćnim tortama;

- raznim kolačićima;

- sirovim desertima;

- kompotu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest