Šteta od belog šećera u velikim količinama su brojne, ali ako želite da se zdravo hranite i smanjite kalorije u ishrani, to ne znači da morate da se odreknete ukusnijih stvari u životu.
Da, možete bezbedno napraviti tortu bez šećera, na primer, jer postoje odgovarajući zaslađivači za pečenje.
Evo nekih zamena za šećer, koje možete koristiti prilikom pripreme svojih omiljenih slatkih iskušenja u rerni.
Testirajte zdravije alternative šećeru:
Da, postoje zdravije alternative, zato imajte to na umu. Obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu odgovarajućeg proizvoda, jer zamena šećera drugim sastojcima može uticati na konačni ukus, količinu, teksturu i vlažnost.
- Kokosov šećer: ima nizak glikemijski indeks, tako da neće izazvati skokove šećera u krvi. Takođe sadrži zdrave masti i dijetetska vlakna! Koristite istu količinu kokosovog šećera kao i rafinisanog šećera navedenog u receptu.
- Med ili javorov sirup: Ovi prirodni zaslađivači takođe dodaju bogat ukus pecivima. Koristite 3/4 šolje meda ili javorovog sirupa za svaku šolju rafinisanog šećera navedenu u receptu. Ako koristite javorov sirup, koristite nekoliko kašika manje tečnosti (voda, mleko, mleko itd.) nego što je navedeno u receptu kako biste nadoknadili dodatnu tečnost koju dodajete kao zamenu za šećer.

- Eritritol: Ova zamena za šećer u pečenju se takođe koristi u keto receptima. Pogodna je za zdravu ishranu i razne dijete.
Dodajte više ukusa svojim pečenim poslasticama kako biste nadoknadili manji unos šećera. Evo nekoliko ideja koje ćete odmah zavoleti:
- Dodajte iseckano povrće ili voće u testo za kolače kako biste dodali bogat ukus i vlagu.
- Za keksiće bez šećera i torte, začini poput cimeta, đumbira itd. mogu poboljšati profil ukusa, skrećući pažnju sa manje količine šećera koja se koristi u receptu.
- Sušeno voće poput urmi, brusnica, badema itd. može dodati prirodnu slatkoću. Takođe možete koristiti crnu čokoladu za ukusnu i zdravu poslasticu!

Takođe, jedite kolače bez glazure kako biste izbegli kalorije. Ali ako baš morate nešto da ukrasite, koristite ove savete:
- Poslužite sveže voće uz deserte bez šećera.
- Ukrasite torte istopljenom crnom čokoladom bez šećera.
- Napravite ganaš samo sa gustom pavlakom i nezaslađenom čokoladom; obratite pažnju na veličinu porcije ako pazite na kalorije.
- Koristite grčki jogurt umućen sa prirodnim i zdravim zaslađivačem.
Takođe pogledajte koji zaslađivači se preporučuju dijabetičarima i saznajte koji su preferirani zaslađivači za čaj.
Komentari