Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako peći ukusno povrće na roštilju

Kako peći ukusno povrće na roštilju

AdminAdmin
Glavni urednik
25036
Povrće na roštilju

Povrće treba dobro pripremiti pre pečenja – dobro očistiti i iseći na odgovarajuću veličinu. Evo nekoliko saveta za pečenje povrća:

Dobro izbalansirana ishrana treba da sadrži adekvatne količine povrća i voća, kao i druge hrane. Povrće i voće ne samo da sadrže esencijalne hranljive materije, već imaju i antioksidante koji igraju ulogu u zaštiti tela od određenih bolesti.

Ako nameravate da smršate, uključite u ishranu dosta povrća i voća, jer imaju malo kalorija i masti. Pored toga, povrće je bogat izvor vlakana, koja pomažu u održavanju zdravog sistema za varenje i regulisanju pražnjenja creva.

Metode kuvanja povrća

Postoji mnogo metoda kuvanja povrća. Mogu se kuvati u vodi (uključujući i druge sastojke za ukus), pržiti ili peći. U prethodnim metodama kuvanja, rastvorljivi vitamini u povrću su se gubili — na primer, tokom kuvanja.

Kuvanje povrća je takođe spor proces i zahteva vreme. Kada pržimo povrće, povećavamo unos kalorija. Najbolji način da sačuvate hranljive materije u povrću je da ih pravilno pečete.

Saveti za pečenje povrća na roštilju

Pečenje povrća na roštilju je jednostavan i brz način kuvanja. Prilikom pečenja postoji šansa da se povrće nejednako skuva ili izgori, kao i da padne sa roštilja. Svi ovi problemi se mogu izbeći ako sledite korisne savete koji su ovde opisani.

Pečeno povrće

Prvo izaberite pravo povrće za roštilj. Možete odabrati vrste koje sadrže manje vode, na primer, pečurke, kukuruz u klipu, krompir, šargarepu, tikvice, luk, špargle. Povrće dobro operite i očistite i ostavite oko 10-15 minuta da se osuši (ako je moguće).

Da biste pripremili zaista ukusno pečeno povrće, dva sata pre samog pečenja, preporučujemo mariniranje povrća. Da biste to uradili, isecite povrće, pripremite odgovarajuću marinadu i prelijte ga. Dobro promešajte i ostavite u frižideru sat ili dva. Povremeno promešajte, ili ako vaša posuda ima poklopac, možete je protresti da se marinada pomeša sa povrćem.

Povrće isecite i poređajte tako da maksimalna površina bude na roštilju. Veće možete iseći na pola ili na kriške. Ovo će pomoći da se kuva brže i ravnomernije.

Za šargarepu i drugo tvrdo povrće, prelijte ih vrelom vodom nekoliko minuta pre nego što ih pečete ili isecite na tanke kriške. Da manje povrće ili kriške ne padnu, možete ih staviti na metalne ražnjiće.

Uključite mnogo vrsta povrća u jedno pečenje kako biste mogli poslužiti mešano jelo od povrća. Zatim pripremite roštilj na srednju vatru.

Da biste sprečili pregrevanje roštilja - možete proveriti dostignutu temperaturu držeći ruku 7-8 cm iznad roštilja. Ako možete da držite ruku 4-5 sekundi, roštilj je srednje vruć.

Možete koristiti i foliju - umotajte povrće i stavite ga na roštilj. Ili koristite masnoću ili marinadu da se povrće ne lepi za roštilj. Možete ih malo premazati maslinovim uljem (ili uljem po izboru) ili marinadom i staviti na roštilj.

Prvo stavite povrće koje se duže kuva, kao što su krompir i šargarepa. Kada stavite povrće na roštilj, povremeno ga okrenite (ili po potrebi) i premažite uljem ili marinadom.

Da li je povrće kuvano ili ne, možete proveriti viljuškom ili nožem. Povrće je spremno ako se lako može probušiti. Začinite po ukusu solju i biberom i poslužite dok je vruće.

Možete poslužiti pečeno povrće kao glavno jelo ili ga uvrstiti kao prilog ili predjelo.

A sada preporučujemo da isprobate naše recepte za pečeno povrće.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest