Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Suvlaki - kako se priprema i pogodni začini

Suvlaki - kako se priprema i pogodni začini

ažurirano:
Denimira AnelovaDenimira Anelova
Početnik
363
suvlaki

Ako ste bili u Grčkoj, ali niste probali suvlaki - onda niste mogli da dodirnete najtradicionalniji recept iz grčke kuhinje. Nijedno slavlje ili okupljanje ne prolazi bez ovog jela na trpezi.

Šta je suvlaki zapravo? Ovo je grčki ražnjić, koji se u svojoj najjednostavnijoj tradicionalnoj verziji sastoji od samo komada mesa poređanih na drveni ili metalni štapić. Međutim, raznovrsnosti suvlakija sa povrćem između mesa nisu ništa manje ukusne i prijatne.

Koju ćete tačno vrstu suvlakija, sa ili bez povrća, pripremiti, zavisi od vašeg ukusa. Dobro je ako ste odlučili da se držite grčke tradicije, da koristite svinjetinu.

Izaberite krhke komade plećke svinje. Moguće je koristiti piletinu ili jagnjetinu, ali zapamtite - pravi suvlaki se pravi od svinjetine. Isecite meso na komade - srednje veličine i u obliku kocke.

Začinite solju, maslinovim uljem, biberom, origanom i poređajte komade mesa na ražnjiće. Ako ste odlučili da u svoj suvlaki dodate povrće, zamenite komad mesa sa komadom povrća. U Grčkoj se najčešće u tu svrhu koriste seckane paprike i luk, a ponekad i paradajz i tikvice.

Postoje dve opcije – da se ražnjići odmah peku ili da se potope preko noći u marinadu. U prvom slučaju uživaćete samo u ukusu i aromi mesa i začina.

priprema suvlakija

U drugom slučaju, dobićete mekane ražnjiće, obogaćene sastojcima marinade. Ako ne znate koje da odaberete, samo isprobajte obe opcije.

U slučaju da odlučite da marinirate svoje suvlaki ražnjiće, marinadu napravite od maslinovog ulja, limuna, belog luka, luka, origana, soli, bibera, belog vina, ruzmarina, majčine dušice. Ovo su najprikladnije komponente marinade za suvlaki. Ako vam se ne sviđa neki od sastojaka, samo ga nemojte dodavati. Dobro je da se meso namače bar nekoliko sati, najbolje preko noći.

Poslednji trenutak u pripremanju suvlakija je pečenje. Ne samo da nije nevažno kako se to dešava, već je izuzetno važno. Najbolji izbor je da pečete ražnjiće na roštilju na drveniugalj. Ukus je jedinstven.

Sve vrste roštilja su takođe odlična opcija. Najneprikladniji je električni roštilj ili tiganj. Bolje je da ne birate ove opcije ako želite da dobijete tradicionalni grčki ukus suvlakija.

E, to je to - bon apeti i "ia mas", kako kažu u susednoj Grčkoj!

Ako želite da pogledate druge recepte za ražnjiće ili probajte ovaj recept za grčki suvlaki ili za ovaj ćureći suvlaki.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest