Bonapeti.rs»Guščija mast - narodni lek od davnina

Guščija mast - narodni lek od davnina

IrenaIrena
Početnik
1
Guščija mast - narodni lek od davnina

O lekovitosti guščije masti pisali su i govorili i naši preci jer je korišćena u narodnoj medicini pre svega u lečenju plućnih bolesti kao što su bronhitis i tuberkuloza. Nekada se mnogo više domaćinstava bavilo uzgojem gusaka, pa se u gotovo svakom Vojvođanskom selu mogla nabaviti ova mast, što u današnje vreme više nije slučaj. Bez obzira na to i danas će je neki lekari preporučiti kao pomoćno lekovito sredstvo uz konvencionalnu terapiju.

Guščija mast sadrži mnoge korisne sastojke kao što su bakar, cink, magnezijum, natrijum i selen. Od vitamina su zastupljeni svi vitamini iz B grupe i vitamin E, a od masti dobri holesterol i omega - 3 masne kiseline.

Benefit primene guščije masti kod upale pluća ogledaju se u tome što potpomaže širenje plućnih alveola i razmekšava prisutan sekret, pa samim tim i olakšava disanje. Bitno je napomenuti da su bolesti pluća uglavnom bakterijske prirode i da je potrebna farmaceutska terapija, ali da je ova mast veoma korisno pomoćno lekovito sredstvo. Prilikom lečenja bronhitisa, astme i kašlja nanosi se kao obloga na kožu i samim tim i greje tretirano mesto. Najbolji efekat se postiže ukoliko se obloga nanese na grudni koš tri puta u toku dana pri čemu se taj deo tela i utopli. Oblog treba ostaviti oko sat vremena da deluje, s tim što ga poslednji put treba držati tokom cele noći. Bitno je skrenuti pažnju da ukoliko obolela osoba ima povišenu temperaturu ne bi trebalo da primenjuje ove obloge jer mogu dovesti do kontaefekta usled širenja pora.

Pored primene kod plućnih bolesti koristi se i u izradi kozmetičkih sredstava negu kože, kod rana, dekubitusa, pelenskog osipa, promrzlina, opekotina i ekcema.

U narodnoj medicini korišćena je i u tretiranju bolesti zglobova poput artritisa. Takođe ima pozitivan efekat kod zatvora i hemoroida gde se preporučuje unutrašnja upotreba. Generalno pozitivno utiče na imuni sistem čoveka i ima ulogu u eliminaciji toksina iz organizma.

Prilikom upotrebe guščije masti treba voditi računa o njenom poreklu u načinu čuvanja. Važno je čuvati je u frižideru i to ne duže od šest meseci. Može se koristiti kao dodatak u pripremi jela, gde daje posebnu sočnost i punoću ukusa. Poseban oprez pri primeni guščije masti savetuje se trudnicama, deci mlađoj od tri godine i osobama sa povišenim nivoom holesterola u krvi. U ovim slučajevima je najbolje izbegavati njenu upotrebu, posebno bez konsultacije sa lekarom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni