Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»U koja pića treba dodavati zdravu čiju?

U koja pića treba dodavati zdravu čiju?

Veneta NikolovaVeneta Nikolova
Pomoćnik kuvara
261
U koje napitke treba dodavati zdravu čiju?

Raznovrsnost napitaka u koje možemo dodati korisnu čiju je prilično velika. Čia je bogata vlaknima, proteinima, antioksidansima, omega-3 masnim kiselinama i raznim mineralima koji čine ovo malo seme izuzetno korisnim za naše zdravlje.

Evo nekoliko ideja za napitke u koje možete dodati čiu:

Čia limunada

Sveže isceđen sok od limuna pomešajte sa vodom i dodajte 1-2 kašike čia semenki. Ostavite smesu da odstoji oko 10-15 minuta kako bi se čia natopila i formirala konzistenciju poput gela. Za slađi ukus možete dodati malo meda ili prirodnog zaslađivača.

Smuti sa čiom

Napravite smuti od svog omiljenog voća ili povrća i dodajte 1-2 kašike čie. Izaberite mešavinu voća kao što su banane, jagode, maline ili povrće kao što su spanać, krastavac ili šargarepa. Kombinacije za mešanje su, na primer, smuti od banane i jagode ili maline. Uživajte u svom svežem smutiju sa čiom.

Čaj sa čiom

Čaj sa čiom

Skuvajte svoj uobičajeni čaj - zeleni, crni ili biljni - i nakon što se ohladi na sobnu temperaturu dodajte 1-2 kašike čia semena. Dobro promešajte i ostavite čaj da odstoji oko 10-15 minuta kako bi semenke čie namočile i stvorile konzistenciju poput gela. Možete zasladiti medom ili nečim drugim.

Kafa sa čiom

Skuvajte svoju uobičajenu kafu i dodajte 1-2 kašike čie. Dobro promešajte i ostavite napitak da odstoji oko 10-15 minuta. Čia će apsorbovati tečnost i narasti, dajući kafi gušću teksturu. Ako više volite slađu kafu, možete dodati malo meda ili zaslađivača po izboru.

Mlečni napici sa čiom

Možete dodati čiu u obično mleko, kokosovo mleko, ovseno mleko ili druga biljna mleka. Samo pomešajte 1-2 kašike čie u mleko i ostavite da odstoji oko 10-15 minuta. Čia semenke će apsorbovati tečnost i dati piću gušću teksturu i dodatnu hranljivu vrednost.

Čija sa bademovim mlekom

Ovo su samo neke ideje za napitke, kojima možete dodati čiju. Eksperimentišite sa različitim kombinacijama i otkrijte svoje preferencije. Zapamtite da čia ima sposobnost da apsorbuje tečnost, tako da je važno da je ostavite da se odmori nekoliko minuta kako bi razvila teksturu nalik gelu.

Da biste iskoristili korisna svojstva čie, takođe možete pripremiti:

- čia puding;

- deserti sa čiom;

- kolači sa čiom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest