Vinova loza je jedna od najstarijih biljaka koje čovek gaji. Plod vinove loze - grožđe, je ukusan i koristan. Koristi se ne samo za pravljenje vina i drugih napitaka, već i kao prehrambeni proizvod i kao lekovita hrana.
Grožđe pomaže kod problema sa varenjem i zatvora, poremećaja rada bubrega, umora, očnih bolesti kao što su makularna degeneracija i katarakta.
Ova raznovrsna svojstva su posledica bogatog sadržaja korisnih supstanci u semenkama grožđa, prvenstveno antioksidanata. Često se nalaze u biljkama. Imaju sposobnost da povrate oštećenje ćelija od slobodnih radikala koji izazivaju oksidativni stres. Oko 1.600 je korisnih jedinjenja u grožđu.
Seme grožđa takođe podržava zdravlje kostiju. Ono je dobar izvor mikro elemenata važnih za zdravlje kostiju. Takvi su gvožđe, mangan, bakar. Redovna konzumacija grožđa eliminiše rizik od osteoporoze i drugih bolesti kostiju.
Ovo voće je odgovorno za veći nivo azotnog oksida u krvi, koji sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. Dakle, istina je da je grožđe prevencija od moždanog i srčanog udara. Studija je pokazala da konzumiranje pola kilograma crnog grožđa dnevno smanjuje nivo lošeg holesterola. A samo 150 g grožđa, koje sadrži 288 miligrama kalijuma, održava dobre vrednosti krvnog pritiska.
Sok od grožđa je odličan lek za migrene. Neophodno ga je piti rano ujutru u čistom obliku i bez vode.
Nedavne studije pokazuju da ekstrakti od opni grožđa pomažu u lečenju dijabetesa.
Kako značajno smanjuje kiselost mokraćne kiseline, pomaže u rasterećenju rada bubrega.
Grožđe takođe sadrži jedinjenje direktno povezano sa resveratrolom u voću, koje ima antitumorski efekat i utiče na nivo holesterola. Saponini u opni grožđa sprečavaju apsorpciju lošeg holesterola.
Grožđe ima antibakterijska i antivirusna svojstva koja štite od infekcija, sprečavaju rak dojke, smanjuju nivoe amiloidnih peptida kod pacijenata sa Alchajmerom.
Ovo drevno i divno voće poboljšava funkciju mozga i usporava degenerativne neuronske bolesti. Prisustvo vitamina C, K, A znači zdravlje mnogih organa u organizmu kada se grožđe konzumira.
Standardnom porcijom se smatra 1 šolja grožđa, koja sadrži optimalnu količinu kalorija, proteina, masti, vitamina i minerala. Zbog visokog sadržaja vode, takođe ima dobru hidrirajuću moć.
Komentari