Post, jednostavno rečeno, je uzdržavanje od hrane tokom određenog vremenskog perioda. Post je stara praksa, gotovo stara koliko i sam svet. Od davnina, ljudi su pronalazili način da očiste svoja tela, dajući im vremena da se odmore od obrade teške hrane kroz post.
Post je različitog trajanja - jednodnevni post, nedeljni post, pa sve do postova od 40 dana. U našem modernom dobu, ova praksa je vezana za hrišćanske praznike, a najpopularniji su takozvani Veliki post, koji traje 40 dana i odvija se pre Uskrsa, kao i 40-dnevni Božićni post. Bilo koja vrsta posta, bez obzira na trajanje, ima za cilj da ima blagotvorno dejstvo na telo. Takođe treba napraviti razliku između posta i lečenja glađu, što takođe spada pod oznaku posta.
Post i lečenje glađu
Terapeutski post, koji je vrsta posta, može biti vlažan i suv. Mokri post je kada osoba koja posti uzdržava se od hrane, ali konzumira vodu. Suvi post je kada prestanete da konzumirate i hranu i vodu. Ova vrsta posta se praktikuje od davnina. Cilj je bio i fizičko pročišćenje i duhovno uzdizanje. Poznato je da je Pitagora sprovodio 40-dnevni post na vodi kako bi razvio svoje sposobnosti, a Buda, Mojsije i Hrist su sprovodili 40-dnevni suvi post.
Danas se ova vrsta posta prvenstveno primenjuje u terapeutske svrhe i stoga se naziva i terapeutski post. Praktikuje se različito vreme, nužno pod medicinskim nadzorom, uglavnom radi kontrole teško lečivih bolesti.
Koji su popularni i široko rasprostranjeni postovi oko glavnih hrišćanskih praznika, posebno oko Uskrsa i Božića, i šta tada treba raditi?

Post, koji se praktikuje pre velikih verskih praznika, podrazumeva odbijanje jedenja hrane životinjskog porekla kao što su meso, mleko, sir, jaja i kačkavalj. Riba je jedina životinjska hrana dozvoljena tokom posta. Ova neobična vegetarijanska ishrana se preporučuje kao efikasan način čišćenja tela.
Koja se hrana preporučuje tokom posta, a šta treba izbegavati?
• Trebalo bi da jedete uglavnom sirovo voće i povrće, žitarice i zrna. Voće i povrće igraju glavnu ulogu u pravilnom metabolizmu. Pšenica, orasi i sušeno voće su takođe pogodne namirnice za dobru peristaltiku i raznolikost jelovnika;
• Ne treba preterivati sa hlebom, pirinčem i krompirom, iako su posna hrana. Dovode do brze sitosti, ali začepljuju digestivni sistem;
• Pogodne su integralne žitarice. One obezbeđuju telu vitamine B i korisne minerale;

• Mahunarke će nadoknaditi nedostatak životinjskih proteina, a da bi se postigla ravnoteža između alkalne i kisele hrane, dobar potez je kombinovanje sa žitaricama;
• Unos soli treba smanjiti, ako je moguće - potpuno prestati;
• Alkohol i cigarete takođe treba prekinuti, kao i kafu;
• Trebalo bi da pijete dovoljno vode i čaja;
• Raznovrsna ishrana je ključ uspešnog posta.
Koristi od posta
• Pročišćava telo;
• Poboljšava metabolizam;
• Poboljšava san i pamćenje;
• Smanjuje telesnu težinu;
• Pozitivno utiče na nervni sistem, kao i na hormone;
• Povećava ukupni tonus organizma i time jača njegov imunitet.
A da bi vam bili potpuno korisni na meniju tokom Božićnog posta, predlažemo da pogledate ove posne delikatese:
- posni krompir;
- posno sočivo;
- posni slatkiši.
Komentari