Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Listovi cvekle - koristi i primena

Listovi cvekle - koristi i primena

M. GeorgievaM. Georgieva
Početnik
814
Listovi cvekle koristi i primena

Većina ljudi jede samo koren cvekle, ne znajući da ni njeni listovi nisu ništa manje korisni. Najčešće se uvode u ishranu životinja na ispaši, ali ako imate određena znanja i prikladne recepte sa cveklom, moći ćete da kuvate zdravu i ukusnu hranu od korisnih listova cvekle.

Zašto je korisno koristiti zelene delove cvekle i da li je zaista vredno obratiti pažnju na ovaj deo korenaste kulture, pokušajmo da razumemo.

Lišće cvekle jeli su i naši preci, od kojih se mogu pozajmiti mnogi recepti za njihovu pripremu. Njihovo dodavanje u ishranu pomaže u održavanju zdravlja dugi niz godina, što je u velikoj meri posledica prisustva askorbinske kiseline (bori se protiv depresije i jača krhke kapilare), kao i folne kiseline (aktivira mozak i nervni sistem).

Lišće cvekle obiluje korisnim komponentama, a njihova redovna konzumacija može da pruži moćnu detoksikaciju različitih organa u našem telu. Među korisnim supstancama listova cvekle vredi istaći takve komponente kao što su:

- Vitamini grupe B - B1, B2, B6, B9 - odgovorni su za metabolizam i neophodni su za normalno funkcionisanje nervnog sistema, jačanje imuniteta, optimalno funkcionisanje srca i drugih unutrašnjih organa;

Listovi cvekle

- Vitamin A (ima ga dosta u listovima cvekle) - odgovoran je za blagovremeno podmlađivanje ćelija kože, oštrinu vida i nesmetano funkcionisanje sistema za varenje;

- Vitamin PP (nikotinska kiselina) - direktno učestvuje u oksidaciono-redukcionim procesima neophodnim za metabolizam masti, a takođe sprečava nakupljanje holesterola u krvi i poboljšava metabolizam;

- Minerali - magnezijum, gvožđe, aluminijum, bakar, kalcijum, hlor i mnogi drugi makro- i mikroelementi neophodni za normalno funkcionisanje organizma. Flavonoidi su supstance koje imaju antiinflamatorno dejstvo, čiste telo od štetnih jedinjenja i poboljšavaju metabolizam.

- Organske kiseline, karotenoidi i aminokiseline takođe jačaju telo.

Folna kiselina zauzima veoma važno mesto u ishrani trudnica, jer pomaže da se izbegnu problemi sa intrauterinim razvojem fetusa. Karotenoidi pozitivno utiču na ljudski vid i dobro su preventivno sredstvo protiv raka, posebno raka pluća, i smanjuju rizik od koronarne bolesti srca.

Holin (Vitamin B4) - blagotvorno deluje na stanje jetre i sprečava njenu masnu degeneraciju.

Pektinske supstance inhibiraju aktivnost štetnih crevnih bakterija, što pozitivno utiče na metabolizam, a redovna upotreba takvih biljaka će vas zaštititi od ateroskleroze.

Salata sa listovima cvekle

Redovna upotreba listova cvekle u ishrani pomaže opštem zdravlju organizma, odnosno:

- normalizacija varenja (listovi cvekle, kao i koren, imaju blago laksativno dejstvo i pomažu čišćenju creva od toksina i drugih štetnih jedinjenja);

- regulacija metabolizma (ubrzava se metabolizam masti, stimuliše se proizvodnja digestivnih sokova i enzima);

- podmlađivanje ćelija i tkiva (korisne komponente lišća cvekle doprinose stvaranju novih ćelija, podstiču rast i razvoj tkiva, čime se odlaže starenje organa);

- poboljšanje funkcije srca (visok sadržaj vitamina, posebno B9, povoljno utiče na stanje krvnih sudova i doprinosi nestanku krvnih ugrušaka i holesterolskih naslaga).

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest