Među metaboličkim proizvodima, kreatinin je onaj koji se često testira, jer njegovi visoki nivoi ukazuju na problem sa bubrezima i zahtevaju pažnju.
Priroda kreatinina i njegov odnos sa ishranom
Kreatinin je karboksilna kiselina, koja sadrži azot i važan je element za telo. Kao izvor energije, kao glavno svojstvo ima zasićenost ćelija molekulima vode.
Da bi nivoi kreatinina bili u granicama normale i da bi bubrezi radili optimalno, potrebno je obratiti pažnju na ishranu.
Uravnotežena ishrana sa malo proteina i bogata voćem i povrćem, kao i tečnosti sa niskim sadržajem natrijuma, su najbolja prepreka oštećenju bubrega.
Hrana bogata kreatininom, kao što su meso i riba, dovode do povećanja nivoa kreatinina.
Ishrana kod visokog nivoa kreatinina
Biljna dijeta može smaniti kreatinin u krvi. Vegetarijanska ishrana se smatra prikladnom. Hrana sa više biljnog ulja oštećuje bubrege. Masna hrana smanjuje dotok krvi u bubrege i ometa njihovo funkcionisanje. Kreatinin je najzastupljeniji u mesu i ribi i može se sintetizovati iz određenih aminokiselina. Tokom aktivnog sporta potrebno je 2-4 grama kreatinina dnevno. Toliko ima u 200 g govedine, na primer. Da bi se njime snabdevao organizam tokom aktivnog sporta, koristi se dodatak ishrani, jer mesna hrana zahteva velike količine da bi se zadovoljile potrebe.
Kreatinin je potreban za snagu i izdržljivost pri teškim treninzima, za volumen mišića, za oporavak i rast mišićne mase, za dobro funkcionisanje srca.
Konzumiranje hrane sa visokim kreatininom nije razlog za zabrinutost, posebno u aktivnom načinu života, ali kod bolesti bubrega su pokazatelj oštećenja bubrega. Zato je kod ovakvih zdravstvenih problema i visokog kreatinina dobro izbegavati:
- Mesne proizvode - govedina, svinjetina i jagnjetina, posebno kada se kuvaju na visokoj temperaturi;
- Riba - tunjevina, losos, haringa;
- Mlečni proizvodi - mleko i sir u velikim količinama;
- Slatkiši i hrana sa visokim sadržajem šećera - slatkiši, keks, slatki napici;
- Hrana sa visokim sadržajem kalijuma - banane, krompir, paradajz, pomorandže je dobro izbegavati u slučaju problema sa bubrezima jer sadrže kreatinin u većim dozama
- Alkohol - dovodi do dehidracije i stresa za bubrege.
Komentari