Konzerviranje hrane je korisno i neosporno mnogo isplativije od kupovine svega u prodavnicama. Znamo da sačuvamo sirovo voće i povrće, ribu, ali pošto se sirovi proizvodi mogu staviti u tegle, logično je da se zapitamo – da li možemo da sačuvamo već kuvana jela?
U stvari, zar ovaj pokušaj ne bi bio previše rizičan i da ne bude opasnosti da kasnije moramo da bacimo hranu, i ako je ikako moguće, koliko dugo treba da se čuvaju razne tradicionalne gozbe?
Odgovore na ova pitanja daćemo u narednih nekoliko redova. U stvari, gotova hrana može da se konzervira, prirodno sa nekoliko specifičnosti. Ako ste konzervisali bilo koje kuvano jelo i kada ga otvorite primetite da je poklopac ispupčen, a ne udubljen, kuvanu hranu bacite - najverovatnije je pokvarena.
Konzerviranje gotove hrane je neophodnost, izuzetno je zgodno i praktično – ako ste spremili previše hrane, na primer, možete da je sačuvate i otvorite kada nemate kuvanu gozbu.
Ako ste pripremili posno jelo, vreme za koje ćete ga konzervirati biće mnogo kraće od jela sa mesom. Još jedno pravilo koje morate da poštujete da biste pravilno konzervirali kuvano jelo je da ne konzervirate hranu koja u sebi ima jaja. To uopšte ne znači da se supe ne mogu konzervisati, samo je kod ove vrste namirnica potrebno preskočiti zapršku sa jajima.
Evo vremena za koje treba da kuvate različite gozbe, u zavisnosti od proizvoda koje sadrže:
- Ako želite da sačuvate posna jela, uključujući i supe (možete i piletinu i supu sa ćufticama), kuvajte tegle 10-12 minuta;
- Ako je hrana koju želite da sačuvate duže vreme pasulj, grašak, sočivo, patlidžan, morate ih ostaviti da se kuvaju sat vremena;
- U slučaju da je gozba musaka (bez jaja), kupus sa mesom, pirinač sa mesom, krompir sa mesom, sarme, ćuftice sa sosom - sva ova jela treba kuvati oko 30 minuta;
- Konzerviranje ribljih jela ne traje mnogo vremena - u ovom slučaju, izračunavanje vremena kuvanja nije više od 10 minuta.
Pogledajte i kako možete konzervirati tikvice, pročitajte savete o konzerviranju pečuraka ili naučite kako se konzervira meso u teglama i kako da konzervirate paradajz u teglama.
Komentari