Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se konzervira paradajz u teglama

Kako se konzervira paradajz u teglama

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1521
paradajz konzerviranje

Da bi se uspešno konzervirao paradajz, treba obavezno koristiti svež paradajz, zdrav, sa glatkom površinom bez ikakvih fleka. Druga važna osobina, kada kupujete ili berete paradajz za konzerviranje treba da birate potpuno crven paradajz - zreo, bez ikakvih zelenih ili bledo crvenih mesta po njima.

Nakon što ste izabrali najbolji mogući paradajz treba da ga operete hladnom vodom i tek onda da počnete sa suštinskim delom, konzerviranjem.

Možete da ih ostavite s kožicom, a možete i da ih oljuštite - to u suštini nema nikakvog značaja pri pripremi, razlika je samo u ukusu, ali i ona nije naročito primetna.

Isčete paradajz na parčiće ili kockice i stavite ih u teglu, preko njih stavite ravnu kašiku soli i peršuna.

Dodate prethodno samleven u mašini ili narendan na rende zreo paradajz, dok tečnost ne treba da dođe do ivice tegle da ima gde da se raširi kad se zagreje. Ako nemate pri ruci dovoljno paradajza možete da dolijete vodu.

Ovde je u pitanju konzerviranje paradajza u teglama zapremine 800 gr (za kompot).

Neke domaćice više vole da dodaju celer ili bosiljak umesto peršuna, a druge stavljaju sva tri - u svim varijantama mnogo je ukusno i aromatično, tako da šta god da dodate nećete pogrešiti. Nakon svega dobro zatvorite tegle poklopcem i stavite da se kuvaju - kuvanje traje oko 20 minuta, nakon čega ostavite tegle da se ohlade.

Ako držite do toga da paradajz bude oljušten, prvo ga prelijte vrelom vodom i odmah nakon toga stavite u hladnu - tako će ljuštenje biti izuzetno lako i neće vam oduzeti previše vremena.

Možete takođe da stavite paradajz ceo ili isečen samo na pola u tegle ako ne želite da ga seckate na kockice.

Pogledajte još:

- kako da osušimo paradajz;

- kako se blanšira paradajz;

- kako da oljuštimo paradajz.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest