Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako napraviti ćuftice od krompira - vodič za početnike

Kako napraviti ćuftice od krompira - vodič za početnike

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
237
Pržene čuftice od krompira

Bez obzira na koji ste recept za ćuftice od krompira bacili oko, on se ne može napraviti bez pripreme samog krompira. A pošto je ovo vodič za početnike za pravljenje ćuftica od krompira, pokušaćemo da budemo što detaljniji u našim objašnjenjima.

Za ćuftice od krompira birajte stari krompir, a ne mladi. Takođe je važno da budu relativno iste veličine kako bi u isto vreme bili gotovi.

Krompir dobro operite i, bez ljuštenja, stavite u šerpu sa hladnom vodom u koju ste dodali 1-2 prstohvata soli. Uključite vatru na maksimum, ali čim voda proključa, smanjite je na najniži stepen. Što se krompir sporije kuva, postaje ukusniji.

Proveravajte s vremena na vreme viljuškom da vidite da li je krompir dovoljno skuvan. Izaberite najveći krompir kako biste mogli da procenite njegovu spremnost i nemojte sav krompir bušiti viljuškom. Tako će se raspasti.

Krompir za ćuftice od krompira

Kada je krompir već skuvan, prelijte ga hladnom vodom da se brže ohladi. Ako vam se ne žuri, pustite ga da se sam ohladi, ali prospite ključalu vodu u kojoj se do sada kuvao.

Kada se krompir ohladi, oljuštite ga i narendajte. Ovaj postupak je neophodan za praktično sve recepte za ćuftice od krompira.

Naš predlog je da se u krompir doda sir ili nešto lagano prženo, jer bi u suprotnom ćuftice od krompira bile prilično suve. Šta da bude prženo? Na primer, 1 rendana šargarepa sa malo sitno seckanog luka. Ili bilo koje lagano dinstano zelenilo - zelje, spanać, kiseljak, mladi luk, mladi beli luk, itd. Takođe možete dodati i sve zajedno.

Ćuftice od krompira sa sosom

Obavezno je, međutim, dodati 1 jaje, kao i začine po želji - so (ako dodajete sir, pazite da smesa ne bude preslana), biber, mirođiju, peršun itd. Dobra je ideja da dodate malo muškatnog oraščića ako tražite drugačiji ukus.

Ostavite smesu za ćuftice od krompira da odstoji oko 1 sat kako bi se svi ukusi mogli „spojiti“.

Od mešavine krompira se prave ćuftice od povrća, koje se zatim uvaljaju u brašno ili prezle, a eventualno i u umućena jaja. Mogu se pržiti u tiganju, ali ako želite da budu manje kalorične, možete ih ispeći kao ćuftice u rerni. Pleh obložite papirom za pečenje i poređajte ih po njemu. Svaku ćufticu premažite uljem, maslinovim uljem ili istopljenim maslacem i ostavite da se peče u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Ne pokrivajte ih i kada primetite da su počele da dobijaju zlatno smeđu boju, spremne su za jelo.

Ćuftice od povrća

Ćuftice od krompira mogu se jesti i tople i hladne, ali ih je dobro poslužiti sa mlečnim ili sosom od majoneza. Dodajmo i da su odlično predjelo za pivo, pa osim Bon apeti! Reći ćemo i Živeli!

Isprobajte naše druge predloge za ćuftice od krompira kao što su ove ćuftice od krompira sa tikvicama ili naše ćuftice od krompira u rerni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest