Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Šteta i korist od krompira

Šteta i korist od krompira

DesislavaDesislava
Početnik
75
Šteta i korist od krompira

Povrće je sastavni deo svake zdrave ishrane i režima ishrane. Međutim, deca smatraju povrće jednim od svojih najvećih neprijatelja. Ipak, postoji jedno povrće koje je prihvaćeno od svih i gotovo da nema osobe koja ga ne jede – krompir.

Krompir je izuzetno bogat ugljenim hidratima i kao takav omogućava osobi da se vrlo lako ugoji. Takođe, to omogućava da se vrlo lako vare, uz minimalan gubitak energije.

Zajedno sa malom količinom proteina koju sadrži, postaje odličan izbor za ishranu onih koji se bave određenim vrstama sportova koji zahtevaju snagu i fizičku masu, kao i za one koji žele brzo da dobiju kilogram ili dva.

Mnogi ljudi već znaju koje su prednosti sirovog krompira za kožu. Bogatstvo određenih vitamina i minerala u sirovom krompiru čini ga veoma dobrim izborom za čišćenje kože i lečenje dermatitisa. On takođe može biti koristan kod opekotina, ubrzavajući proces zarastanja i smanjujući rizik od infekcija.

Voda u kojoj se kuva krompir poznata je po svom dejstvu u lečenju reume. A zgnječeni sirovi krompir se primenjuje spolja kod upale. Upotreba krompira je takođe poznat lek za visok krvni pritisak.

Ljudi sa dijabetesom, međutim, treba da budu oprezni, jer injekcije insulina mogu imati gore pomenuti efekat, a konzumiranje krompira može prouzrokovati više štete nego koristi.

Pored svega što je ranije pomenuto, krompir je dobar za našu moždanu aktivnost i mentalno zdravlje uopšte jer sadrži omega-3 kiseline i vitamine koji su mozgu potrebni za optimalno funkcionisanje. Mnogi minerali koji se nalaze u sastavu ovog povrća su korisni za srce i bubrege.

Ipak, ne smemo zaboraviti da prekomerno uzimanje krompira može dovesti do debljanja i gojaznosti. Takođe, zeleni krompir i listovi krompira sadrže solanin i poznato je da su otrovni i treba ih izbegavati.

Nažalost, mnogi ljudi jedu krompir u obliku pomfrita ili čipsa, što ih dodatno opterećuje trans mastima, koje su toliko štetne po naše zdravlje.

Pečeni krompir zapravo može biti prilično zdrav, ali ljudi im obično dodaju maslac, pavlaka, topljeni sir ili slaninu. To ih čini još kaloričnijim i neprikladnijim za dijetu.

Takođe saznajte kako se čuva krompir i za šta je koristan sok od krompira. Pogledajte i kako da napravite gratin od krompira ili vaš omiljeni sotirani krompir.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest