Iznenađujuće istraživanje pokazuje da je peršun jedna od najotrovnijih biljaka, iznenađujuće je pokazala nova studija. To izgleda potpuno nemoguće, jer je peršun začin, koji se svakodnevno koristi i poznat je po svojim koristima.
Znamo za korisna svojstva peršuna zbog njegovog čudesnog sastava. Količine vitamina C i provitamina A u začinu nisu inferiorne u odnosu na količine u citrusnom voću i šargarepi, respektivno. Sadrži i vitamine PP, K, E, grupu B, minerale kalijum, magnezijum, cink i druge važne mikro- i makronutrijente.
Zbog toga je koristan za anemiju zbog nedostatka gvožđa. Apigenin je supstanca koja sprečava rak tako što zaustavlja razvoj ćelija raka.
A ako lišće peršuna nije opasno i čak više nego korisno, stvari se menjaju kada govorimo o eteričnom ulju peršuna. Zbog nekih svojih sastojaka, može biti toksično.
Šta čini ulje od peršuna toksičnim
Reč je o posebnoj supstanci u sastavu peršuna, koja se u koncentrovanom obliku nalazi u esencijalnom ulju – miristicinu, koji u slučaju predoziranja može dovesti do jakih glavobolja, grčeva mišića, halucinacija i značajnog gubitka težine.
Kada je peršun kontraindikovan
Postoje stanja i patologije kod kojih je peršun strogo kontraindikovan. Biljku treba isključiti iz ishrane tokom trudnoće, jer može izazvati pobačaj u ranim mesecima trudnoće. Peršun ubrzava cirkulaciju krvi u predelu karlice, što može izazvati prevremeno izbacivanje fetusa.
Ostale kontraindikacije za upotrebu peršuna i njegovih proizvoda su razne bolesti bešike i urinarnog trakta - urolitijaza, cistitis, kamen u bubregu zbog diuretičkog dejstva biljke.
Bolesti unutrašnjih organa takođe ukazuju na probleme nakon upotrebe peršuna, jer on pogoršava hronične tegobe.
Zbog toksičnih svojstava peršuna, njegova upotreba sa lekovima, bez obzira na vrstu, se ne preporučuje osim ako se ne otklone sve kontraindikacije.
Domaće biljne lekove, tinkture ili napitke od peršuna takođe ne treba obilno koristiti sa peršunom bez razgovora sa svojim zdravstvenim radnikom.
Međutim, ne treba zaboraviti da su korisna svojstva peršuna veća od štetnih komponenti u njemu i da se biljka ne sme izbaciti iz upotrebe.
Potrebno je samo pažljivo proceniti doze i individualno stanje i prisustvo određenih bolesti, o čemu treba voditi računa o upotrebi peršuna kao biljke i začina ili u obliku etarskog ulja.
Pogledajte sve o upotrebi peršuna tokom trudnoće.
Kako očistiti organizam peršunom?
Komentari