Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Namirnice koje ne izazivaju nadutost stomaka

Namirnice koje ne izazivaju nadutost stomaka

Jana G.Jana G.
Početnik
1692
Zdrava ishrana

Razlozi na nadutost stomaka jeste gomilanje gasova u crevima, koje se javlja kao posledica fermentacije određenih namirnica.

Pržena hrana, mahunarke, alkohol i gazirani napici su jedan od najvećih krivaca za nadutost stomaka. Međutim, treba znati da postoje i namirnice koje ne izazivaju nadutost stomaka.

Špargle

One čak i štite od nadutosti, budući da sadrže korisne materije, koje pozitivno utiču na mikrofloru želuca. Tu spadaju špargla, ovsene pahuljice i papaja, a navedene namirnice se mogu dodati svakom obroku.

Druga namirnica koja ne prouzrokuje nadutost stomaka jeste mlada šargarepa. Mlade šargarepe pozitivno utiču na sistem za varenje.

Organizam veoma dobro usvaja i kajsije, a da pritom one ne izazovu nadutost stomaka. To, takođe, važi i za patlidžan.

Nadimanje stomaka

Dvopek se u sistemu za varenje takođe lako apsorbuje i ne izaziva nadutost, a isto se dešava i sa orasima. Mango, koji sadrži oko 60 kalorija na 100 g, je dobar saveznik protiv suvišnih kilograma i ne prouzrokuje nadutost stomaka.

Artičoka, koja je bogata kalijumom, je jedno od najboljih diuretskih sredstava, koje postoje u prirodi. Međutim, ne bi trebalo preterivati sa konzumacijom artičoke, jer prekomeran unos može izazvati bolove u želucu.

Ananas

Ananas je odličan saveznik u borbi sa kilogramima. Bademi ne prouzrokuju nadutost stomaka, a u isto vreme mogu brzo da zasite.

Ukusne kruške poboljšavaju varenje hrane, kao i kiselo mleko. Voćni jogurt takođe dobro deluje na varenje hrane.

Boranija

Javorov sirup, takođe, povoljno utiče na želudac. On se bolje usvaja od meda i šećera. Smatra se i da pirinač dobro utiče na sistem za varenje.

Isti učinak ima i pileće belo meso bez kožice. Bundeva štiti od nadutosti želuca, jer je organizam brzo usvaja.

Za razliku od zrelog pasulja, koji naduva stomak, boranija, kojoj se još uvek nisu pojavile vlasi, je veoma korisna za varenje i ne izaziva nadutost. Druga namirnica, koja takođe ne nadima stomak, jeste dunja, a zajedno sa njom ide i lubenica, za koju važi pravilo da se ne konzumira sa semenkama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest