Sunčanica je divlja pečurka, prilično rasprostranjena i poznata kod nas. Ljudi je preferiraju jer je jestiva i ukusna. Najprikladnija je za konzumiranje kada je pečurka mlada, a njena glava nije potpuno rastvorena.
Kasnije je i jestiva, ali ipak već gubu svoje kvalitete ukusa. Meso stare pečurke postaje neukusno i tvrdo.
Iskusnom sakupljaču pečurki nije teško da prepozna svežu mladu sunčanicu. Jajastog je oblika. Kada ostari, postaje pečurka sa velikom glavom, ponekad i do 40 centimetara u prečniku. Pošto se sunčanice nalaze na velikom prostoru, dosta se sakupljaju i konzumiraju.
Za ljubitelje pečuraka, a posebno sunčanica, informacije o njoj su dobrodošle, kako bi lako mogli da utvrde koja je pečurka najbolja za konzumaciju. Mlada pečurka je jajolikog oblika, a osim toga njena kapica se ne širi dok se stabljika potpuno ne rastegne. Poklopac ispod ploča se lomi i jedan prstenčić ostaje na stabljici. Sunčanica sa potpuno razvijenom glavom poznata je po ravnom obliku kapice, prošarana smeđim ljuskama koje su na krem ili svetlo smeđoj pozadini.

Meso pečurke je blago žilavo i ne raspada se, ali je mekano kada se konzumira. Bele je boje, ali ako se povredi, može imati ružičastu nijansu. Aroma je od lešnika i ona je jača kod starih pečuraka, one se odlikuje i po njoj. Ima ukus orašastih plodva i veoma je prijatan.
Kada se sunčanice sakupljaju na šumskim livadama i pašnjacima, panjić ne treba seći, nije jestiv. Priviše je žilava za konzumaciju, ali svako ko voli tvrđe pečurke može da pripremi panjeve zajedno sa glavicama.
Sunčanice treba pripremiti i konzumirati odmah nakon što se uberu. Glava je ono što pripremate za jelo. Obično se seku na komade i kuvaju. Mogu da se pohuju sunčanice ili da se stavljaju kao nadev u pitu od pečuraka.
Sunčanica je veoma ukusna ako se isprži i priprema kao naše omiljene pečurke sa maslacem. Može se kuvati sa pirinčem i povrćem, kao i mesom. Zanimljiva je ideja da se od njih prave ćufte sa pečurkama. Seku se na male komadiće, dodaju se začini kao za ćufte sa mlevenim mesom i prže se. Mogu posebno glavice da se ispeku sa maslacem.

Sveže sunčanice možete koristiti za vašu čorbu od pečuraka ili za ova ukusna zapečena jela od pečuraka.
Pogledaj takođe da li sunčanica ima dvojnika i saznaj kako se pohuju pečurke.
Komentari