Kestenje se široko koristi u kulinarstvu. On sadrži dva puta više skroba nego krompir i daje brz osećaj sitosti, zbog toga se koristi posebno u Južnoj Evropi i u mnogim azijskim državama, kao što su Kina i Japan.
Ima visok sadržaj vitamina C, kalijuma i fosfora i u isto vreme nema mnogo masti. To je razlog da učestvuje u mnogim dijetama, a i lepo je što se kod nas može naći na mnogim mestima i možemo sami da ih pripremimo.
Kestenje se najlakše priprema kada se skuva. To se dešava tako što ih stavimo u šerpu sa vodom, koja je malo iznad njih. Kestenje kuvamo oko 30-35 minuta, pazimo da se ne prekuva. Najbolje je da pratite kad počnu da puciaju. To znači da su gotovi.
Ovako kuvano kestenje možete koristiti za recepte sa mesom kao što je patka sa kestenjem, ćurka sa kestenjem, supa sa kestenjem, možete pripremiti kesten pire ili neki klasični desert kao što je francuski slatkiš Mon blan.
Evo nekoliko recepata sa kestenjem da naučite na koji način možete konzumirati kuvano kestenje;
Ušećereno kestenje
Potrebni sastojci; 250 g kestenja, 70 g maslaca, 120 g šećera.
Način pripreme: Koru kestenja malo rascepite, nakon toga stavite da provri. Izvadite, oljuštite koru i od unutrašnje žile. Ponovo stavite u posudu sa vodom, dodajte maslac i šećer i kuvajte dok cela voda ne ispari.
Slatko kestenje sa jajima
Potrebni sastojci; 500 g kestenja, 5 jaja, 1 šolja šećera.
Način pripreme: Kestenje skuvajte i oljuštite, nakon toga procedite kroz sito. Žumanca umutite sa šećerom i dodajte u kestenje. Nastavite da mutite. Nakon toga umutite i belanca i stavite na smesu od kestenja. Sve sipajte u namazan pleh i pecite u umerenoj rerni.
Slatka kaša od kestenja i bundeve
Potrebni sastojci: 1 šaka kestenja, 500 g bundeve, 1/2 kašičice soli, 1 supena kašika maslaca, 1.5 l mleka, šećer po ukusu
Način pripreme: Kestenje skuvajte i oljuštite. Bundevu oljuštite takođe, isecite na kockice i skuvajte u posoljenoj vodi. U nju dodajte kestenje, šećer, maslac i mleko. Ovako dobijenu smesu kuvajte oko 10 minuta i servirajte hladu. Možete preko staviti nekoliko kugli sladoleda.
Komentari