Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Koje greške pravimo kada kuvamo krompir?

Koje greške pravimo kada kuvamo krompir?

Supa od krompira

Krompir je jedan od najpopularnijih prehrambenih proizvoda. Ukusan je, zdrav i na kraju, ali ne i najmanje važno - veoma je jednostavan za pripremu. Recepti sa krompirom su raznovrsni i ukusi su jedinstveni, bilo da ga kuvamo, pržimo, kuvamo sa nekim mesom ili drugim povrćem.

Pošto je čak i najneiskusniji kuvar bar jednom u životu pripremio krompir, svako misli da može da se nosi sa receptima za ukusno jelo od krompira. Pogotovo kada je u pitanju kuvanje, ovo je najjednostavniji toplotni tretman kojem ovo korenasto povrće prolazi.

Ispravno kuvan krompir

Krompir se obično zalije hladnom vodom, posoli i stavi da se kuva. U ovom slučaju, skoro svi hranljivi sastojci se gube u procesu obrade. Pravilno kuvanje podrazumeva stavljanje sirovog krompira u ključalu vodu i soljenje tek kada omekša.

Mladi krompir, opran ili oljušten, stavi se u ključalu vodu i ostavi na umerenoj vatri 15-20 minuta.

Stari krompir se mora kuvati bez ljuštenja. Kora krompira zadržava sve hranljive materije i kada se oljušti nakon što je krompir kuvan, vitamini ostaju u kuvanom krompiru.

Ako ćete praviti pire krompir, najbolje je da isečete krompir na male komade da biste skratili vreme obrade.

Da bi bio mekan, aromatičan i još ukusniji, krompir je najbolje skuvati u mešavini vode i malo mleka. Odnos je četvrtina mleka po litru vode. Ako iseckate luk i dodate ulje u tečnost, ovo povrće prevazilazi i najbolja očekivanja.

Kvaliteti ukusa krompira su svima dobro poznati. Oni nisu jedina korist koju imamo od konzumiranja ovog povrća. Sadržaj vitamina C u jednom krompiru srednje veličine obezbeđuje četvrtinu dnevne doze potrebne organizmu.

Uz dragoceni vitamin, telo dobija i druge vitamine i minerale. Magnezijum, kalcijum, gvožđe, mangan, jod, natrijum i sumpor su elementi koji su osnova brojnih vitalnih procesa i igraju važnu ulogu u pravilnom funkcionisanju organizma. Možemo ih dobiti na najugodniji i najukusniji mogući način sa samo jednim krompirom dnevno.

Takođe pogledajte kako da napravite savršen sotirani krompir, kako da pravilno sečete krompir za pomfrit i kako da napravite sok od krompira i za šta je dobar. Ako volite da jedete krompir, obavezno isprobajte naše recepte za zdravu krem supu od krompira ili klasičnu piletinu sa pečenim krompirom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni