Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Guančale - suština i kulinarske finese

Guančale - suština i kulinarske finese

Guabčale - suština i kulinarske finese

Svaka kuhinja ima svoje tradicionalne delikatese, koji se prave od različitih delova praseta. Jedan po kvalitetima ukusa zanimljiv izazov dolazi iz Italije, tačnije iz oblasti Umbrije i Lacio. To je Guančale, delikates, napravljen od svinjskih obraza.

Kako se pravi Guančale?

U prevodu naziv delikatesa Guančale znači jastuk. To je prenosni smisao reči obraz, dobijen asocijativnim putem. Meso je ukusno i aromatično, s obzirom na to da se suši sa različitim začinima tokom 3 sedmice. To omogućava začinima da proniknu u teksturu mesa i da mu daju ukus i aromu koja je poznata prilikom njegove konzumacije.

Pripremanje Guančale nije teško. Teško je da se pronađe odgovarajuća prostorija koja će biti hladna i provetrena i tamo da se meso suši. U nedostatku takve prostorije kući, sušenje može da se odvija i u frižideru.

Pripremanje specijaliteta prati nekoliko koraka. Izabrani komad svinjskog obraza, oko pola kilograma, se zaliva čorbom od kupusa i vodom u jednakom odnosu i kuva se 1-2 sata.

U posudi se razbiju i pomešaju sastojci - morska so, crni biber u zrnu, piment, mirođija u semsnu, beli lukl u prahu, aleva paprika, ljuta paprika i kleka.

Guančale

Skuvan komad mesa se hladi, istrlja se suvom smesom i uvija se u kuhinjsku sreč foliju. Dugo stajanje u frižideru garantuje žilav i apetitan ukus. Posebno prijatan i mek je njegov ukus nakon mesec dana.

Meso može da se konzumira kao meze uz različite napitke, ali kulinari ga uključuju i u mnoštvo recepata. Najpoznatiji od njih je u tradicionalnom jelu Karbonara špagetama.

Guančale se sve češće koristi umesto tradicionalnije Pančete, zato što ima karakterističniji ukus, koji se veoma dobro kombinuje sa drugim sastojcima poput parmezana, pekorina, povrća, naglašavajući ukus svakog sastojka posebno.

Guančale ima bolji ukus od slanine, zato što je meso mišića u obrazu životinje i to teksturu čini mnogo mesnatijom. Ovaj delikates može da bude pržen i kao obična slanina.

Pogledajte takođe šta su svinjski obrazi i saznajte kako da napravite domaću slaninu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest